Πάτρα: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη των ληστών της Αρχαίας Ολυμπίας

advertisement

Νεότερη Ενημέρωση: 12:40 Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των ληστών του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπιάς, συνεχίζεται αυτή την ώρα η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης στο Τριμελές Κακουργιοδικείο Πάτρας.
Νωρίτερα ο Εισαγγελέας έδρας πρότεινε την ενοχή των βασικών κατηγορούμενων της ληστείας.
Συγκεκριμένα την ενοχή του εγκέφαλου για την διάπραξη της ληστείας και την σύσταση συμμορίας.  Την ενοχή τεσσάρων εκ των έξι κατηγορούμενων για απόπειρα κατά συναυτουργίας για διάθεση των αρχαίων αντικειμένων.  Την ενοχή για κατοχή πυρομαχικών και όπλων σε τρεις εκ των κατηγορουμένων ( δυο Ρουμάνοι και ένας Έλληνας).
Το Δικαστήριο τέλος απέρριψε την κατηγορία για σύσταση και ένταξη των κατηγορουμένων σε εγκληματική οργάνωση. Δέχθηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς του “εγκέφαλου” της ληστείας, αναγνωρίζοντας το γεγονός πως αποκάλυψε το χώρο που ήταν κρυμμένα τα αρχαία αντικείμενα. Τέλος απέρριψε τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου που είχε τον ρόλο του διαπραγματευτή στην αγοραπωλησία των κλοπιμαίων για μειωμένο καταλογισμό ευθυνών και πράξεων.

 

Στην αίθουσα του Τριμελούς Κακουργιοδικείου Πατρών θα συνεχιστεί σήμερα η δίκη των ληστών του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε στις 6 Νοεμβρίου, όμως η έδρα του Δικαστηρίου αποφάσισε την αναβολή και την συνέχιση της για σήμερα 20 Νοεμβρίου, λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Υπενθυμίζουμε πως η Διευθύντρια Ζ΄ Εφορίας Κλασσικών και Ιστορικών Αρχαιοτήτων Γεωργία Χατζή, ήταν η πρώτη μάρτυρας που κλήθηκε από το Δικαστήριο.

“Από τον Πατριωτισμό των Αστυνομικών οδηγηθήκαμε στην εύρεση των Κλοπιμαίων” δήλωσε η κ. Χατζή.

Η μάρτυρας, περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την στιγμή, της ληστείας, λέγοντας πως οι δράστες απείλησαν την φύλακα του Μουσείου με όπλο, βάζοντας το στον κρόταφο της και στην συνέχεια, άρπαξαν τα  Αρχαία αντικείμενα, σπάζοντας τις προθήκες όπου φυλάσσονταν

Δεύτερος μάρτυρας ήταν ο Αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψη των ληστών της Αρχαίας Ολυμπίας. Αναφέρθηκε λεπτομερώς στις οικονομικές διαπραγματεύσεις, με τους δράστες και τον υποψήφιο αγοραστή που προσποιήθηκε Αστυνομικός.

Αρχικά ζήτησαν 4 εκατομμύρια  ευρώ, για την πώληση όλων των Αρχαίων Αντικειμένων και στην συνέχεια ζήτησαν 1 εκατομμύριο ευρώ για το αρχαίο δαχτυλίδι.

Τελικώς κλείστηκε το ραντεβού σε δωμάτιο ξενοδοχείου, στο κέντρο της Πάτρας, όπου στο πλαίσιο της Αστυνομικής επέμβασης ο “Εγκέφαλος” της ληστείας, έβγαλε όπλο, σημαδεύοντας  τον Υποδιοικητή Ασφαλείας Πατρών, κ. Θανάση Παπανικολάου- επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης- ο οποίος μπήκε πρώτος στο δωμάτιο που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία αγοραπωλησίας του δαχτυλιδιού.