Την παραίτησή της υπέβαλε σύσσωμη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών

advertisement

Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, όλα τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος, στον απόηχο της συνεδρίασης του οργάνου το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο κ. Πελεγρίνης επεσήμανε ότι οι πανεπιστημιακοί δεν δέχονται να κάνουν μαθήματα με την παρουσία της Αστυνομίας, και δήλωσε ότι ζητάει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Η εικόνα απόλυτου αδιεξόδου επιβεβαιώθηκε από τις ξεχωριστές συνεδριάσεις των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, προκηρύσσοντας δύο 48ωρες απεργίες, αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη.

Οι αποφάσεις των διοικητικών υπαλλήλων ήλθαν παρά την έκκληση που τους απηύθυνε νωρίτερα, μέσω συνέντευξής του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Να κατανοήσουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα απορροφηθούν σε άλλα ιδρύματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρωστάνε σε τίποτα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να υφίστανται αυτόν τον αποκλεισμό από τον ναό της δημοκρατίας και της γνώσης που είναι τα πανεπιστήμια» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος σημειώνει ότι «αυτό θα πρέπει να σταματήσει, γιατί και αυτοί με τη στάση τους απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο» και προσθέτει: «Αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις, όταν δεν γίνονται μαθήματα, υπάρχουν μετεγγραφές που είναι στον αέρα, υπάρχουν μαθήματα που είναι στον αέρα και κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο. Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς και δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί το όποιο δίκιο του καταπατώντας τα δικαιώματα των άλλων».

Απαντώντας εξάλλου στην έκκληση για διάλογο, που απηύθυνε την Κυριακή ο πρύτανης Πελεγρίνης, ο υπουργός Παιδείας σημειώνει: «Διάλογος έχει γίνει. Δυστυχώς, πρέπει όλοι να καταλάβουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο η χώρα πορεύεται».

Την ίδια στιγμή έχουν ξεπεράσει τις 26.000 οι υπογραφές υπέρ του ανοίγματος των σχολών (στο www.anoixtessxoles.gr).