Κινηματογραφική λέσχη: ”Η επίθεση” για σήμερα Δευτέρα 18/11/13

advertisement

Σκηνοθεσία: Ζιάντ Ντουεϊρί
Σενάριο : Ζιάντ Ντουεϊρί, Τζοέλ Τουμά, από το μυθιστόρημα του Γιασμίνα Χάντρα

Ηθοποιοί: Αλί Σουλιμάν, Εβ-γκένια Ντοντίνα, Ρέιμοντ Αμσελέμ, Ντβίρ Μπένετεκ
Χώρα: Λίβανος, Γαλλία, Κατάρ, Βέλγιο (Έγχρωμη)
Διάρκεια: 102΄

Α   Προβολή:      Ώρα     6.00 μ.μ.
Β   Προβολή:      Ώρα     8.15 μ.μ.
Γ   Προβολή:      Ώρα    10.30 μ.μ.

Διακρίσεις:
– Διενθές Φεστιβάλ San Sebastian (2012)
* Ειδική Μνεία Κριτικής Επιτροπής
* Βραβείο TVE Oltra Mirada – Ειδική Μνεία
* Υποψήφιο για Χρυσό Όστρακο

Ο Άραβας Αμίν Τζαφάρι ζει χρόνια στο Τελ Αβίβ, είναι επιτυχημένος χειρουργός κι ενσωματωμένος στην ισραηλινή πραγματικότητα.
Μέχρι τη στιγμή που η αστυνομία τού ανακοινώνει πως η γυναίκα του ήταν η υπεύθυνη μιας βομβιστικής αποστολής αυτοκτονίας η οποία σκότωσε άλλα 19 άτομα, κυρίως παιδιά.
Αδυνατώντας να το πιστέψει, ο Αμίν αναζητά τους υπευθύνους για να μάθει την αλήθεια.

Σκηνοθετημένο με εσωτερική ένταση δραματικό θρίλερ που περιγράφει με πικρή ειλικρίνεια μια περίπλοκη, αντιφατική πραγματικότητα. Βασισμένο σε μυθιστόρημα του Αλγερινού Γιασμίνα Χάντρα, διαθέτει ψύχραιμη ιστορικοπολιτική ματιά κι ένα συγκινητικό πρωταγωνιστικό χαρακτήρα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΣΗΣ

Ένας Παλαιστίνιος χειρουργός, εξέχων πλέον πολίτης του Ισραήλ, ανακαλύπτει την επομένη μιας επίθεσης
αυτοκτονίας που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, πως δράστης ήταν η γυναίκα του.
Προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με την ιδέα πως μια μοντέρνα χριστιανή γυναίκα έκανε μια τέτοια πράξη και πως κρατούσε ένα τόσο μεγάλο μυστικό από τον ίδιο, θα ταξιδέψει πίσω στην Παλαιστίνη για να ανακαλύψει την αλήθεια.
Αγγίζοντας το Παλαιστινιακό μέσα από μια επώδυνη μα και ενδιαφέρουσα οπτική, το φιλμ του Ντουεϊρί δοκιμάζει να εξερευνήσει όχι μόνο την πολιτική μα και την ανθρώπινη πλευρά του, χτίζοντας ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν έχει εύκολες απαντήσεις, μα βάζει στη θέση τους ενδιαφέροντα ερωτηματικά. Στις καλύτερες στιγμές του βρίσκει την ένταση ενός πολιτικά φορτισμένου θρίλερ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΣΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ισραηλινό-παλαιστίνιος χειρουργός Amin Jaafari είχε μια λαμπρή καριέρα, μία πολύ αγαπημένη σύζυγο και πολλούς καλούς φίλους που του έκαναν τη ζωή πολύ όμορφη μέχρι τη στιγμή που, συγκλονισμένος, μαθαίνει ότι η σύζυγός του σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση “καμικάζι”.
Δεκαεννέα ακόμα νεκροί, και η αστυνομία τον ενημερώνει, ότι υπεύθυνη της επίθεσης ήταν η ίδια του η γυναίκα!

 

Ο Amin δεν μπορεί να πιστέψει την απίστευτη κατηγορία των αστυνομικών και ξεκινά ένα δαιδαλώδες κυνήγι αναζήτησης της αλήθειας. Οι αποκαλύψεις θα ακολουθήσουν η μία μετά την άλλη και η μοίρα θα του παίξει ένα απρόβλεπτο παιχνίδι, που δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.

Η καταδίκη της τρομοκρατίας είναι το μόνο καθαρό στοιχείο σε μια ταινία που αποκαλύπτεται σταδιακά και δημιουργικά μέσα από δυνατές σκηνές (όπως η αναγνώριση του πτώματος της συζύγου από το γιατρό άνδρα της) και καθορίζεται από τη συγκινητική, ανθρώπινη ερμηνεία του Αλί Σουλεϊμάν, ο οποίος δεν έχει κανέναν λόγο να αναποδογυρίσει τον τρόπο που έβλεπε τόσα χρόνια την αγαπημένη του, μια γυναίκα που δεν έδωσε ποτέ δικαίωμα για υποψίες, δεν υπήρξε φονταμενταλίστρια, ούτε καν Μουσουλμάνα.

Το προσωπικό θρίλερ της παραδοχής, μετά από ένα μακρύ στάδιο πλήρους εκλογίκευσης που εξελίχθηκε σε άρνηση της πραγματικότητας, μεταμορφώνει μια ακόμη ταινία που πραγματεύεται το ακανθώδες και άλυτο πρόβλημα ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Άραβες σε ένα φιλμ που προκαλεί συζήτηση, όχι απλώς για τις προθέσεις του αλλά και για την κινηματογραφική του προσέγγιση.
Στο επίκεντρο μια τραγική φιγούρα που ξεκινάει με μια ειρωνική βράβευση για τη γεφύρωση των σχέσεων των δυο εθνοτήτων μέσα από την επιστημονική του συνεισφορά, και φτάνει να συνειδητοποιήσει πως η βιτρίνα των γιορτών και των συγχαρητηρίων δεν αντανακλά την αλήθεια.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ένας πετυχημένος παλαιστίνιος χειρουργός που ζει στο Τελ Αβίβ, όταν ανακαλύπτει πως η σκοτωμένη στη βομβιστική έκρηξη γυναίκα του ήταν η υπεύθυνη της επίθεσης, αρχίζει μια δαιδαλώδη έρευνα για να μάθει
την αλήθεια.
Με βάση ένα μυθιστόρημα του Γιασμίνα Χάντρα, ο Ζιάντ Ντουεϊρί ακολουθεί αντικειμενικά, χωρίς συναισθηματισμούς, τον ήρωά του στη συχνά επικίνδυνη πορεία του, για να ανακαλύψει την κρυφή ζωή της γυναίκας του, μιας γυναίκας που τελικά δεν γνώριζε, όπως πίστευε.
Μια πορεία στην οποία, πέρα από τα μυστικά που αφορούν τη γυναίκα του, θα μπορέσει να δει την πραγματικότητα, μαζί και τον εαυτό του και τους μέχρι τότε Ισραηλινούς φίλους του, μέσα από μια άλλη οπτική.

ΖΙΑΝΤ ΝΤΟΥΕΪΡΙ
Γεννήθηκε στο Λίβανο και είναι αδελφός του ηθοποιού Remi Doueiri, τον οποίο σκηνοθέτησε στην ταινία “West Beyrouth”. Εργάστηκε ως βοηθός cameraman με τον Quentin Tarantino σε πολλές ταινίες του τελευταίου. Ο Doueiri έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
Affaires etrangeres 2013, I epithesi 2012, Sleeper Cell 2005, Lila dit ca 2004, West Beyrouth 199