Πάτρα: Απολογισμός Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού 2013

advertisement

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού*, το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ, διοργάνωσε τον 4ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε 39 πόλεις της Ελλάδας. Το παρόν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά έδωσε και η Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Πάτρας. Οι ομάδες του Δικτύου, αποτελούνται από μητέρες που βοηθούν άλλες μητέρες, να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, ενημερώνονται, έρχονται σε επαφή, μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο…

Σκοπός της εκδήλωσης – γιορτής είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

 

Εξαιτίας της απομάκρυνσης των προηγούμενων γενεών από την πράξη του θηλασμού και της στέρησης, από την νέα γενιά, εικόνων θηλασμού, η σημερινή θηλάζουσα καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την προκατάληψη του δημόσιου θηλασμού…

Ο κατ’ οίκον περιορισμός κατά την διάρκεια της γαλουχίας, οδηγεί συχνά στην σύντομη διακοπή του θηλασμού και στην απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν. Ας μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική μα και κοινωνική δραστηριότητα. Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη!

Η νέα γενιά μητέρων καλείται να αντεπεξέλθει σε πολυποίκιλους ρόλους. Με τον θηλασμό δίνουμε στο παιδί μας τη φυσική του τροφή, τη στοργή και την παρηγοριά που έχει ανάγκη σε κάθε στιγμή. Με την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της ή να συμμετάσχει σε προσωπικές δραστηριότητες

Με την εκδήλωση της 3ης Νοέμβρη 2013:

Φέραμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, δείχνοντας πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι, μα και συνάμα διακριτική!

Βοηθήσαμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους, και τις καλέσαμε να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους, στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας παιδιού.

Γιορτάσαμε, γιατί η βοήθεια από μητέρα προς μητέρα αποδίδει!!

Γιορτάσαμε, γιατί οι μητέρες ενωμένες σαν μια γροθιά, ενημερώνονται, αλληλοστηρίζονται, καταφέρνουν όλο και περισσότερες το φυσικό και αυτονόητο, την θρέψη του παιδιού τους από το σώμα τους.

Φωνάξαμε για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των παιδιών μας στο δημόσιο θηλασμό. Τα παιδιά μας δεν θα θηλάσουν ΠΟΤΕ ξανά σε τουαλέτες, παρκινγκ, αυτοκίνητα, σα να ναι ντροπή! Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν ΟΠΟΥ και ΟΠΟΤΕ το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια… ΕΛΕΥΘΕΡΑ κι ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ!!

Φωνάξαμε πως ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειξη, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!!

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, οι θηλάζουσες μητέρες της Πάτρας, ενώθηκαν με τις υπόλοιπες μητέρες, σε κάθε γωνιά της χώρας, και συνολικά θήλασαν ταυτόχρονα 1570 μητέρες-μέλη του πανελλήνιου δικτύου.

Η δράση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Θηλασμού θα συμπεριληφθεί στις δράσεις της Παγκόσμιας Συμμαχίας για Δράσεις στον Θηλασμό (WABA). Σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο που υφίσταται η χώρα μας, οι εθελοντικές δράσεις αποτελούν φωτεινό οδηγό και δυναμώνουν τη ζωή μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο για την στήριξή του και φυσικά τους πολύτιμους χορηγούς –αρωγούς στην προσπάθειά μας.

Ευχαριστούμε λοιπόν όλα τα ΜΜΕ (και blogs) της Πάτρας για την προβολή των εκδηλώσεών μας, καθώς επίσης:

Τους μεγάλους χορηγούς μας: café Θεατράκι, κτήμα Παναγιωτόπουλου και Mastoras: εκτυπώσεις.

Τους χορηγούς επικοινωνίας μας: Achaia Channel (τηλεοπτικός), Β.Λ.Ε.Π.Ο. (ραδιοφωνικός), Πελοπόννησος (έντυπος)

Τους λοιπούς χορηγούς μας: την εταιρεία Klinikum, τις Ιστορίες για cup cakes, την CHRIS Distillery, τα Ταπητοκαθαριστήρια Κύκνος, τον ΑΣΤΟ για την φωτογραφική κάλυψη και τις κκ. Λάουρα Βαρθαλίτου, Γιάννα Καϊμακά, Ιωάννα Νικολακοπούλου και Βούλα Παναγιωτοπούλου για την ψυχαγωγία των παιδιών μας.

Τους δωροθέτες μας: Anna Creation, By Nena with love, Double Trouble, E-books, Live Love Hope, Nina Ath, Pyrsos candles, The little flower girl, Αλεξούδη Μαρία, Αναστασία Μακρή -kidstarsworld, Βελονάκι πλεκτά χειροποίητες, Βιβλία Ευχών, Γιασεμί, Ζουζουνοπλεξίματα, Ήρα εκδοτική, Κοσμήματα με το βελονάκι, Κουτσογιάννης Γιώργος, Μαγικές ευχές, Μελισσότοπος, Χριστοπούλου Ρούλα.

Τέλος ένα ευχαριστώ στους φίλους/εθελοντές/υποστηρικτές μας: Κωνσταντίνα Καζάκου, Σοφία Καννελακοπούλου, Δημήτρη Κωστόπουλο, Αγαθή Ντόβα, Ελένη Πανοπούλου, Μαρία Παπαδοπούλου, Ειρήνη Ριτσίκαλη, Γιώργο Σμυρνιό, Γιώργο Σταθόπουλο, Καλλίνα Τσιμενίδη, Εύη Τυροδήμου, Τζωρτζίνα Χαραλάμπους, Ξανθή Χριστοπούλου.