Βιβλίο: Θρίλερ κατασκοπίας αλλά και αρχαιολογικό, στη σκιά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου απο τον Δ. Στεφανάκη

advertisement

Ο βραβευμένος Δημήτρης Στεφανάκης (Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011) στο νέο του ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Άρια-ο κόσμος από την αρχή»  τοποθετεί τους ήρωές του στη σκιά του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, ταξιδεύοντας μας, από το Λονδίνο και το Κάιρο έως την Κατεχόμενη Ελλάδα.

«Ο νεαρός Έλληνας διπλωμάτης Στέφανος Μαυροειδής επιστρέφει από το Λονδίνο στην Ελλάδα του Μεταξά. Μια μυστηριώδης υπόθεση εξαφάνισης θα τον φέρει σε επαφή με τη βρετανική αρχαιολογική κοινότητα.
Ερωτεύεται την Aγγλο-Γαλλίδα αρχαιολόγο Ρόζμαρι Λεμπλάν και περνά μαζί της τους τελευταίους μήνες αμεριμνησίας στο περιθώριο των ανασκαφών στις Μυκήνες αλλά και του πολέμου που πλησιάζει με γοργά βήματα.
Η διαφυγή τους στη Μέση Ανατολή τον Απρίλιο του ’41 θα τους οδηγήσει σ’ ένα θερμοκήπιο ειρήνης, το Κάιρο.

Ο Στέφανος θα ζήσει από κοντά τη νοσηρή πολιτική ατμόσφαιρα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας που κυοφορεί την εθνική τραγωδία του Εμφυλίου. Ταυτόχρονα όμως εκείνος και η Ρόζμαρι αντιμετωπίζουν την πρόκληση μιας μυστικής αποστολής στην κατεχόμενη Ελλάδα με σκοπό την προστασία των ελληνικών αρχαιοτήτων…

Ένα μυθιστόρημα για τον παλιό κόσμο, που χάθηκε μέσα σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους, και για τη μικρή ιστορία των απλών ανθρώπων που γράφεται στη σκιά των μεγάλων γεγονότων».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ κ.ά. Το «Μέρες Αλεξάνδρειας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, εκδόθηκε πρόσφατα στα γαλλικά σημειώνοντας τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε τιμήθηκε με το Prix Mediterranee Etranger.

Κυκλοφορεί επίσης στα ισπανικά, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα αραβικά. Ο Δημήτρης Στεφανάκης τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 και ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Europeen 2011. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του «Φιλμ νουάρ»  το οποίο πρόσφατα μεταφράστηκε στα γαλλικά.

Πληροφορίες:

 

«Άρια-ο κόσμος από την αρχή» του Δημήτρη Στεφανάκη,
εκδ. Ψυχογιός.