Τους ”ξήλωσε” για μισθούς πολυτελείας

advertisement

Σε καρατόμηση του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προχώρησε ο εποπτεύων υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης για τους «χρυσούς» μισθούς που συνέχιζαν και ενέκριναν στους υπαλλήλους παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία για την υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα.

Το αποτέλεσμα ήταν οι 173 υπάλληλοι του ΚΑΠΕ, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, να συνεχίζουν να παίρνουν ακόμη και σήμερα «χρυσούς» μισθούς παρότι με τον νόμο 4024 του 2011 θα έπρεπε να εφαρμοσθεί το ενιαίο μισθολόγιο.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ότι ο μέσος μισθός των εργαζομένων στο Κέντρο ανέρχεται στα 2.387 ευρώ όταν θα έπρεπε να είναι στα 1.900 ευρώ.

Η κατηγορία των υπαλλήλων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης είχε μέσο μισθό 2.540 ευρώ, ενώ της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ήταν στα 1.955 ευρώ. Στα 1.818 ευρώ ήταν οι μέσες αποδοχές για τους υπαλλήλους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κατά τις ίδιες πηγές, το συνολικό μισθολογικό κόστος στο ΚΑΠΕ ήταν στα 383.430 ευρώ.

Το ΥΠΕΚΑ με χθεσινή του ανακοίνωση επισήμανε πως «ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης αποφάσισε τη μη ανανέωση της θητείας του προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), διότι παρά τις επανειλημμένες συστάσεις τόσο από το ΥΠΕΚΑ όσο και από το υπουργείο Οικονομικών για την τήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής, ο εν λόγω φορέας ουδέποτε ανταποκρίθηκε στην απαραίτητη και υποχρεωτική προσαρμογή του μισθολογικού καθεστώτος των εργαζομένων».

Ο πρόεδρος και τα μέλη του δ.σ. του ΚΑΠΕ είναι:

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, μηχανολόγος μηχανικός.

Αντιπρόεδρος: Δημήτριος Μπαζίγος, υποδιευθυντής διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα.

Μέλη: Ιωάννης Αγαπητίδης, πολιτικός μηχανικός, Κωνσταντίνος Πηνιώτης, εκπρόσωπος ΔΕΗ ΑΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, εκπρόσωπος ΕΒΕΑ, Γεώργιος Αναστασίου, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος ηλεκτρονικός, Πέτρος Γκίκας, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές, οι μισθοί σε εργαζομένους στο ΚΑΠΕ με τη συμμετοχή τους σε ομάδες εργασίας εκτοξεύονταν ακόμη και στις 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό τους αλλά και τον χρόνο συνεδρίασης.

Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν επίσης πως τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και το υπουργείο Οικονομικών από τις 8 Ιανουαρίου 2013 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους τουλάχιστον τέσσερις φορές έχουν δώσει εντολή στη διοίκηση του ΚΑΠΕ για προσαρμογή του μισθολογικού κόστους στα δεδομένα που ορίζει η νομοθεσία. Μάλιστα το ΥΠΕΚΑ επικαλείται και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (646/2012), σύμφωνα με την οποία «το ΚΑΠΕ αποτελεί ΝΠΙΔ που ανήκει στο Κράτος».

«Κανείς υπεράνω του νόμου»
Σαφές μήνυμα πως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, έστειλε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, με την απόφασή του να… ξηλώσει το διοικητικό συμβούλιο του ΚΑΠΕ.

Με δηλώσεις του στο «Εθνος» ο υπουργός ΠΕΚΑ τονίζει: «Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται από όλους. Ο,τι ισχύει για όλους τους Ελληνες ισχύει και για το προσωπικό του ΚΑΠΕ. Ολοι οι Ελληνες εργαζόμενοι πρέπει να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια», λέει ο κ. Μανιάτης.

Στο ΚΑΠΕ έχουν γίνει συστάσεις και προειδοποιήσεις τόσο από τον ίδιο τον υπουργό όσο και από τον προκάτοχό του Ευ. Λιβιεράτο.

Ο υπουργός δεν δίστασε και προχώρησε στο αυτονόητο στο να μην ανανεώσει τη θητεία του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου, μια και δεν προχωρούσε στις αποφάσεις για την υπαγωγή των υπαλλήλων του Κέντρου στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Στο σκεπτικό επίσης του υπουργού είναι πως ναι μεν το ΚΑΠΕ προσφέρει ένα μοναδικό έργο στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς διαθέτει ένα άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, ωστόσο μέσα στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα μας δεν δικαιολογούνται τέτοιες αυθαίρετες και προκλητικές αποφάσεις.