Σαν σήμερα: 15 Νοεμβρίου 1976 «Μην ακουμπάτε τον Γκρίσμπι»

advertisement

Απόκληρος της κοινωνίας, συχνά ευαίσθητος νονός του γαλλικού υποκόσμου αλλά και αυθεντικός επιθεωρητής Μαιγκρέ (ντετέκτιβ κεντρικός ήρωας των μυθιστορημάτων του Ζορζ Σιμενόν), ο Ζαν Γκαμπέν πρωταγωνίστησε σε πολλά φιλμ νουάρ αλλά και στους «Αθλίους», όπου υποδύθηκε τον Γιάννη Αγιάννη του Βίκτορα Ουγκώ.

Οι Γάλλοι τον τιμούν ως εθνικό τους ήρωα. Το αληθινό όνομά του ήταν Ζαν Αλέξης Μονκορζέ.

 

Γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1904 στο Παρίσι κι από τα 19 του ήταν ηθοποιός στα Φολί Μπερζέρ. Από το 1931, πέρασε στον κινηματογράφο. Η πρώτη του επιτυχία καταγράφηκε το 1934, στην ταινία «Μαρία Σαπντελέν».

Κλασικός έμεινε ο ρόλος του στον «Πεπέ ο Μόκο» (1937). Ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες του συγκαταλέγονται οι ερμηνείες του στις ταινίες «Το λιμάνι των σκιών» (1938) και «Χαραυγή» (1939), σκηνοθετημένες από τον Μαρσέλ Καρνέ.
Μέλος της γαλλικής αντίστασης, στα χρόνια του πολέμου, επανήλθε στα πλατό μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας από τους ναζί.
Στα 1953, πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Αλμπέρ Σαρλ Σιμονίν «Μην ακουμπάτε τον Γκρίσμπι» που έκανε πάταγο, εισάγοντας τη γαλλική αργκό στη μεγάλη οθόνη.

Συνέχισε να γυρίζει αξιόλογες ταινίες ως τα τέλη της δεκαετίας του ’60 αλλά, μαζί με τον σκηνοθέτη του «ποιητικού ρεαλισμού», Μαρσέλ Καρνέ, θεωρείται από τους θεμελιωτές του γαλλικού σινεμά της δεκαετίας του ΄30.

Πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 1976.
historyreport.gr