Ήταν κάποτε η ΕΡΑ…

advertisement

Πρώτο πρόγραμμα

Ήταν ο πρώτος κρατικός ραδιοσταθμός της Ελλάδος, και αυτός που έφερε κι επίσημα το ραδιόφωνο στην χώρα. Ξεκίνησε το 1938 ως ο “Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών” από ένα studio μέσα στο Ζάππειο, τους αναμεταδότες του να βρίσκονται στα Λιόσια και σήμα τον κλασσικό “Τσοπανάκο”.

Με την Γερμανική εισβολή σταμάτησε να εκπέμπει, για να επανέλθει το 1945, με
νέο όνομα, ως το ραδιόφωνο του ΕΙΡ. Το 1952 μετονομάζεται σε Πρώτο Πρόγραμμα, και γίνεται ο αμιγώς ενημερωτικός κρατικός ραδιοσταθμός. Έτσι, θα πορευτεί μέχρι το 1987, όταν λόγω της αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων της ΕΡΤ (πλέον), θα γίνει “ΕΡΑ 1”.

 

Το 1997, σε μια κίνηση περαιτέρω αξιοποίησής του, και ενοποίησής του με την τηλεοπτική ΝΕΤ (πρώην ΕΤ2), γίνεται ΝΕΤ 105.8 (η κεντρική συχνότητα) και μπαίνει στον ήδη μεγάλο ανταγωνισμό της ενημερωτικής ραδιοφωνίας, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Τον Δεκέμβριο του 2012 γίνεται ξανά Πρώτο Πρόγραμμα, με αλλοιωμένο όμως τον ενημερωτικό του χαρακτήρα.

Την 11η Ιουνίου του 2013 ενώθηκε με τα υπόλοιπα προγράμματα της Ελληνικής ραδιοφωνίας και έγινε η ΕΡΑ Αθηνών. Από το στούντιο του Πρώτου Προγράμματος, έγινε και η τελευταία εκπομπή της ΕΡΑ, στις 6:45 περίπου της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου. Η πιο χαρακτηριστική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος ήταν εκείνη των Γιάννη Πετρίδη-Κώστα Ζουγρή, η οποία μεταδιδόταν επί 39 χρόνια στην ίδια ακριβώς ώρα, 4 με 5 το απόγευμα.

Το Δεύτερο
Το μουσικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα της ΕΡΑ, βγήκε στα ερτζιανά της Αθήνας το 1952, από τους 666 χιλιόκυκλους και (αργότερα) τους 93.6 στα FM. Το πρόγραμμά του ήταν επικεντρωμένο εξ αρχής στην καλή ελληνική μουσική αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες μεταδίδονταν από το Δεύτερο.

Το 1987 μετονομάζεται σε ΕΡΑ 2 για να επαναφερθεί 10
χρόνια αργότερα το παλιό του όνομα. Το Δεύτερο Πρόγραμμα, λόγω και του πλεονεκτήματος που είχε, να εκπέμπει δηλαδή σε όλη την Ελληνική επικράτεια, ήταν το κορυφαίο σε ακροαματικότητα μουσικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ στην περιφέρεια, με φανατικό κοινό.

Από την 11/6 μέχρι την 7/11, το Δεύτερο Πρόγραμμα εξέπεμπε 4 ώρες το 24ωρο από το ενιαίο δίκτυο της
ΕΡΑ. Σύμφωνα όμως με τα σχέδια της κυβέρνησης, το πρόγραμμα του Δεύτερου οδεύει προς οριστική κατάργηση, μιας που δεν συμπεριλαμβάνεται  στα σχέδια της ΝΕΡΙΤ.

Τρίτο πρόγραμμα
Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του Δεύτερου Προγράμματος, ήρθε η ώρα και του Τρίτου Προγράμματος του ΕΙΡ, το οποίο βγήκε από έναν παρατημένο πομπό μεσαίων κυμάτων, εκπέμποντας ολιγόωρο πρόγραμμα. Η ουσιαστική ιστορία του όμως, ξεκίνησε από την Μεταπολίτευση και μετά, όταν τα ηνία του ανέλαβε ο μεγάλος συνθέτης, Μάνος Χατζιδάκις.

Με πρόγραμμα που κέντριζε το ενδιαφέρον από άτομα όλων των ηλικιών, ακόμα και των παιδιών (με χαρακτηριστική εκπομπή, το “εδώ Λιλιπούπολη”) η δημοτικότητα του Τρίτου εκτοξεύθηκε κατακόρυφα.

Ασχολούμενο με την κλασσική μουσική και διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, ήταν το μοναδικό ραδιόφωνο του είδους στην Ελλάδα, έχοντας πολύ πιστό κοινό.
Από την 11/6 εκπέμπει 4 ώρες το 24ωρο στην ενιαία ΕΡΑ, ενώ από τις 25/9 εκπέμπει και πάλι, μόνο μέσω internet. Είναι το μοναδικό ραδιόφωνο της ΕΡΑ, το οποίο συνεχίζει να εκπέμπει μέχρι τώρα.

ΕΡΑ ΣΠΟΡ
Το αθλητικό και το πιο επιτυχημένο ραδιόφωνο της ΕΡΑ. Ξεκίνησε την λειτουργία του ως το ραδιόφωνο της ΥΕΝΕΔ το 1982. Πέντε χρόνια αργότερα αλλάζει ριζικά προφίλ και γίνεται ΕΡΑ 4, μεταδίδοντας μουσική και ορισμένες αθλητικές μεταδόσεις. Η μεγάλη αλλαγή όμως, γίνεται τον Μάιο του 1993, όταν μετονομάζεται σε ΕΡΑ Σπορ, και γίνεται ο πρώτος αμιγώς αθλητικός ραδιοσταθμός στην Ελλάδα.

Από τότε, γίνεται και το πρώτο σε ακροαματικότητα ραδιόφωνο της ΕΡΑ τόσο στην Αθήνα, αγγίζοντας μέχρι και το 8% στις μετρήσεις, όσο και στην περιφέρεια, που γίνεται ο Νο.1 σε ακροαματικότητα ραδιοσταθμός στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής επικράτειας. Έχοντας φανατικό κοινό, η ΕΡΑ Σπόρ γίνεται “σχολή” για το ελληνικό αθλητικό ραδιόφωνο, με πολλές αξιόλογες εκπομπές (Τρίτο Μάτι, 12 και 1, Fight Club κ.α.).

Από την 11η Ιουνίου κι έπειτα, η ΕΡΑ Σπορ
έπαιζε 3 ώρες το 24ωρο στην ενιαία ΕΡΑ, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΝΕΡΙΤ, θα υπάρξει νέο ραδιόφωνο που θα την αντικαταστήσει.

Το Kosmos
“Γεννήθηκε” το 2001, μετά την αναδιανομή των συχνοτήτων της Αθήνας, με εμπνευστή τον Αντώνη Ανδρικάκη, τότε διευθυντή της ΕΡΑ. Το Kosmos εξέπεμψε από την παλιά συχνότητα του Δεύτερου, στους 93.6, με (κύριο) διευθυντή τον Γιώργο Μουχταρίδη.

Ο σταθμός ήταν ο πρώτος αυτού του στυλ, που εξέπεμψε στην Ελλάδα, κι έκανε “μόδα” την έθνικ μουσική. Το Kosmos, αν και τοπικής εμβέλειας (εξέπεμπε μόνο στην Αθήνα) κατάφερε να αποσπάσει πολύ καλά ποσοστά στις ακροαματικότητες, της τάξεως του 5%, και έγινε το πιο κερδοφόρο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

Τα βράδια, η φωνή του ταξίδευε και στην περιφέρεια, μέσω της βραδινής αναμετάδοσης του προγράμματός του από την ΕΡΑ Σπορ στα FM και τον Φιλία στα μεσαία. Από την 11/6 και ύστερα, το Kosmos εξέπεμπε 2 ώρες το 24ωρο στην ενιαία ΕΡΑ. Η 7/11 ήταν η τελευταία μέρα εκπομπής του, καθώς δεν προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού, στην ΝΕΡΙΤ.

O Φιλία
Το ενημερωτικό ξενόγλωσσο ραδιόφωνο της ΕΡΑ για τους μετανάστες στην Αθήνα. Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1999, όταν βγήκε στον αέρα από τους 107.0 και τους 666 μεγάκυκλους στα μεσαία, αντικαθιστώντας εκεί το Δεύτερο Πρόγραμμα. Ο σταθμός, μετέδιδε δελτία ειδήσεων και ειδικές ψυχαγωγικές εκπομπές σε 12 γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Αλβανικά, Αραβικά, Βουλγαρικά, Πολωνικά, Σέρβικα, Ρώσικα, Ρουμάνικα και Τούρκικα). Το 2010 επέστρεψε στα FM από τους 106.7, διατηρώντας την εκπομπή του στα μεσαία.

Από την 11η Ιουνίου και μετά, ο Φιλία είχε 1 ώρα το 24ωρο, στην ενωμένη ΕΡΑ. Όπως και το Δεύτερο και το Kosmos, ούτε ο Φιλία συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα της ΝΕΡΙΤ, με το πρόγραμμά του να σταματάει οριστικά την 7η Νοεμβρίου.

Η “Φωνή της Ελλάδος” ή αλλιώς ΕΡΑ 5
Το διεθνές ραδιόφωνο της Ελλάδος. Η “Φωνή της Ελλάδος” ή αλλιώς ΕΡΑ 5,ξεκίνησε την λειτουργία της το 1975, από τους πομπούς των μεσαίων και χαμηλών κυμάτων, που ήδη διέθετε η ΕΡΤ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το πρόγραμμά του απευθύνονταν στους Έλληνες ομογενείς όλου του κόσμου, με ειδήσεις, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, που αφορούσαν την Ελλάδα. Εν ολίγοις, ήταν το μεγαλύτερο σε εμβέλεια ελληνικό ραδιόφωνο.
Η Φωνή της Ελλάδος “σίγησε” την 11/6, μετά το “μαύρο” που έπεσε σε όλους τους πομπούς της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τις εως τώρα πληροφορίες, το πρόγραμμά της δεν θα συνεχιστεί στην ΝΕΡΙΤ, καθώς όλοι οι πομποί της σχεδιάζονται να ξηλωθούν και να πωληθούν.
e-tetradio.gr