Βιβλίο: ”Εγκώμια” του Δημήτρη Ελευθεράκη

advertisement

Τό χιόνι σβήνει τίς γραμμές τῶν ἀγαλμάτων καθώς γυρνᾶς στούς δρόμους ψάχνοντας ἕν’ ἀσημένιο νόμισμα,τιμωρημένος ἀπ’ τή θυμωμένη Ἀφροδίτη

ἤ τήν παιδίσκη μέ τά ματογυάλια,τή σιωπηλή Κλειώ…

Μετά τη «Στέππα» (2006), ο Δημήτρης Ελευθεράκης παρουσιάζει την πέμπτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εγκώμια», μια ενότητα είκοσι εννέα ποιημάτων που «ανακαλύπτουν» και αξιοποιούν το υλικό μικρών και μεγάλων ιστορικών και μυθικών αφηγήσεων, από τον οδυσσεϊκό νόστο μέχρι την πτώση της Ρώμης, κι από το Βυζάντιο μέχρι τον την πρόσφατη βαλκανική και ελληνική ιστορία, τον κομμουνισμό και το Ολοκαύτωμα.

 

Μέσα από ένα πυκνό δίκτυο αναφορών σε πρόσωπα, τόπους και κείμενα,
αναδύεται ένας λόγος που αξιοποιεί τις δυνατότητες τόσο του ελεύθερου όσο και του έμμετρου στίχου,περνώντας από την προσωπική εμπειρία στον συλλογικό μύθο και την πολιτική αλληγορία.

Ο Δημήτρης Ελευθεράκης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα.
Ποιήματά του πρωτοδημοσιεύθηκαν το 1998 στο περιοδικό Νέα Εστία. Από το 2001 έως το 2006 εξέδωσε τέσσερις ποιητικές συλλογές.
Επιμελήθηκε τις εκδόσεις των ποιημάτων του Κ. Γ. Καρυωτάκη (2010) και του Κ. Π. Καβάφη (2011) και δημοσίευσε, μαζί με τους ποιητές Δημήτρη Αγγελή και Σταμάτη Πολενάκη, το βιβλίο Με το περίστροφο του Μαγιακόφσκι: μια συζήτηση για την ποίηση (2010).
Εκδόσεις Πατάκη