Ελλάδα: Καμία μείωση στους θανάτους από καρκίνο

Στις χώρες που εμφανίζουν στασιμότητα στους θανάτους από καρκίνο, βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ «Cancer Care».

Παρά τις βελτιώσεις στη διάγνωση και στη θεραπεία σχεδόν 2,4 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις χώρες-μέλη του οργανισμού, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στις κυριότερες αιτίες θανάτων, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Από την επιτροπή σύνταξης της έκθεσης εκτιμάται ότι αν συνεχιστούν οι διαγνωστικές και θεραπευτικές πρόοδοι, μπορεί στο μέλλον να μειωθούν οι θάνατοι στο 1/3.

Σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με εκτιμήσεις οι θάνατοι από καρκίνο φτάνουν τα 7,6 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030 ξεπερνώντας τους 13,1 εκατ. θανάτους. Οι ευκαιρίες επιβίωσης μετά τη διάγνωση της νόσου εμφανίζουν διαφορά μεταξύ των χωρών.

 

Οι χώρες της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις – Ουγγαρία, Εσθονία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία-, ενώ το Μεξικό, το Ισραήλ και η Σουηδία τις καλύτερες.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το κλειδί για το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής διεθνώς είναι η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, με την ελάχιστη δυνατή λίστα αναμονής των ασθενώ στα νοσοκομεία.

Επιπροσθέτως η έκθεση επισημαίνει ότι, μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, στην Ελλάδα υπάρχει η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα διαγνωστικού εξοπλισμού για μαστογραφίες, αλλά και μικρή διαθεσιμότητα σε τομογράφους εκπομπής ποζιτρονίων. Ενώ μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει τη μεγαλύτερη αναλογία διαγνωστικών εξετάσεων για καρκίνο με βάση το πληθυσμό της.

Ωστόσο οι ογκολογικές μονάδες βρίσκονται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, με συνέπεια τη μεγάλη γεωγραφική ανισότητα πρόσβασης στις εξετάσεις.

advertisement