Πάγκαλος: Αν ανοίξω ποτέ το στόμα μου θα γίνει κόλαση …

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών  Θεόδωρος Πάγκαλος επανήλθε στο θέμα, μετά το σάλο που προκάλεσε η δήλωσή του ότι «κι εμείς παρακολουθούσαμε τους Αμερικανούς». με νέες δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ 99,5, όπου διευκρίνισε πως γνωρίζει πολλά περισσότερα: «Αν ανοίξω ποτέ το στόμα μου θα γίνει κόλαση, θα γίνει μύλος …», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι οι παρακολουθήσεις των δύο αμερικανών πρέσβεων σε Αθήνα και Άγκυρα αφορούσαν τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και ειδικότερα την αρνητική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι οι παρακολουθήσεις των δύο αμερικανών πρέσβεων σε Αθήνα και Αγκυρα αφορούσαν τα ελληνοτουρικά και το Κυπριακό και ειδικότερα την αρνητική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

«Εγώ είπα ότι κάποια στιγμή παρακολούθησε η ΕΥΠ δύο παλιάς τεχνολογίας σταθερά τηλέφωνα που έχουμε. Και κατάφερε, προς τιμήν της και θέλω να τους δοξάσω, διότι είναι μεγάλη τους επιτυχία, να παρακολουθούμε συζητήσεις εκείνης της εποχής μεταξύ του (Αμερικανού) πρέσβη στην Αθήνα και στην Άγκυρα, οι οποίες ήταν για δύο πολύ σημαντικά θέματα: το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και γιατί έπρεπε να παρακολουθούνται τότε οι Αμερικανοί; Διότι μπροστά στην Ε.Ε. είχε πάρει πολιτικές διαστάσεις το εξής δίλημμα: αν θα γίνει μέλος της Ε.Ε. η Κύπρος ενώ συνεχίζεται, λόγω της τουρκικής κατοχής, το πολιτικό της πρόβλημα, δηλαδή πριν ανακτήσει την ακεραιότητα του εδάφους της και τον έλεγχό της ή θα μπει όπως ζητούσαν οι Τούρκοι και υποστήριζαν μετά μανίας οι αμερικανοί, δηλαδή πρώτα η Τουρκία και μετά ποτέ η Κύπρος, διότι με την Τουρκία μέσα δεν θα έμπαινε ποτέ», τόνισε ο Θ. Πάγκαλος.

«Θυμάστε τότε», πρόσθεσε, «ότι είχε ξαμοληθεί στις πρωτεύουσες τις ευρωπαϊκές ο κ. Μίλερ, γνωστό πρόσωπο, ο οποίος όχι μόνο πήγαινε στις πρωτεύουσες μόνος του, αλλά όπου πήγαινα εγώ, πήγαινε και εκείνος 10 μέρες μετά. Και έπαιρνε και έβλεπε όλους τους ανθρώπους που έβλεπα εγώ και τους έλεγε ότι άποψη των Αμερικανών είναι να μην μπει η Κύπρος, προσέξτε την κτλ. Και σ’ αυτήν τη συγκυρία, εμείς δεν έπρεπε να ξέρουμε τι λένε οι Αμερικανοί, κατά την άποψη αυτών που έλεγαν ότι δεν έπρεπε να το κάνουμε και να μην το μάθουμε για λόγους ηθικής. Κάπου στην τηλεόραση είδα ότι “το θύμα καταδικάζεται ως θύτης”. Ε, αυτό δεν το υιοθετώ. Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι πάντα θύμα».

«Γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα θύμα;»

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «η Ελλάδα πρέπει όπου μπορεί και ό,τι μπορεί, να κάνει ό,τι κάνουν και οι άλλοι. Όχι αμέσως τότε, αλλά με άλλη αφορμή και άλλη στιγμή είχε γίνει συζήτηση στον Τύπο. Θα μου πείτε, το είχε πει υπουργός; Όχι, αλλά δεν το διέψευσε και άλλος υπουργός. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα θύμα; Γιατί πάντα να την τρώει; Γιατί πάντα να παρακολουθείται αδιαμαρτύρητα και ποτέ να μην παρακολουθεί και να παίρνει πρωτοβουλίες; Γιατί μας αρέσει αυτό και γιατί να μην το πούμε, ότι είχαμε μια ικανότητα να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντά μας; Πώς σας έπιασε στον Τύπο ξαφνικά αυτή η μιζέρια και ο καθωσπρεπισμός που λέει «γιατί παρακολουθούσαμε»; Ε, ναι. Παρακολουθούσαμε λοιπόν, διότι ήταν ανάγκη για να παρακολουθήσουμε. Έχουν προηγηθεί 15 χρόνια»

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις προχθεσινές του δηλώσεις, ανέφερε ότι «από αυτούς που με εξύβρισαν προχθές, επτά τουλάχιστον διευθυντές δελτίων με πήραν τηλέφωνο και μου ζήτησαν να πάω στο δελτίο τους. Για να πω την άποψή μου και μετά με έβαλαν κάτω και με ξέσκισαν. Ε, αυτά είναι σισιλιάνικα κόλπα. Επειδή δεν πήγα… Αυτό είναι το επίπεδο του Τύπου στην Ελλάδα»

Στη συνέχεια, ο Θ. Πάγκαλος αναρωτήθηκε: «Γιατί είμαστε υπέρ της Μέρκελ ξαφνικά και κατά των Αμερικανών; Εγώ ξέρω ότι οι Αμερικανοί μάς υποστήριξαν για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο Ομπάμα είπε να έρθουν και να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα και σε πολύ δύσκολες στιγμές ήρθε η Αμερικανική κυβέρνηση και ο Αμερικανικός επιχειρηματικός κόσμος (να στηρίξουν). Πρόσφατα πήγε και ο πρωθυπουργός στην Αμερική και μίλησε στους επιχειρηματίες. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τη γνωστή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να την αντιμετωπίζουμε, όπως φαίνεται, και στο μέλλον. Γιατί πρέπει να είμαστε εναντίον των Αμερικανών; Επειδή μισούμε τους λαούς κατά φυλετική ιεραρχία; Κατά σύμπτωση, με κατηγορούν γιατί, λέει, μίλησα υπερβολικά, ενώ δεν μου παίρνεις κουβέντα. Αν ανοίξω το στόμα μου, θα γίνει μύλος! Θα γίνει κόλαση στην Αθήνα!».

Για τη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, δεν δίστασε να αφήσει αιχμές και για το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ πήρε το πρώτο βραβείο. Οι δηλητηριωδέστερες, κακοηθέστερες και εμπαθέστερες επιθέσεις εναντίον μου έγιναν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Του κόμματός μου, δηλαδή. Είναι δείγμα αλληλεγγύης και φαίνεται υπάρχει γραμμή. Άκουσα κι εγώ τον κ. Κωνσταντινόπουλο να λέει ότι δεν είμαι ΠΑΣΟΚ. Τον άκουσα, ναι. Δεν ξέρω… Είπε και κάτι άλλο: ότι τον κ. Πάγκαλο αυτός τον έκανε υπουργό Εξωτερικών. Δεν ήξερα ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος διορίζει υπουργούς Εξωτερικών και φαντάζομαι ότι τότε δεν ήταν σε ηλικία για να του επιτρέπεται κάτι τέτοιο…».

«Το ΠΑΣΟΚ», συνέχισε ο πρώην υπουργός, «ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου και μου ζήτησε να πω ότι ήταν μια δήλωση χιουμοριστική. Τους είπα, όμως, ότι αυτό δεν μπορώ να το κάνω διότι πρώτα θα γελοιοποιήσω τον εαυτό μου αν πω ότι ήταν χιουμοριστική η δήλωση και δεύτερον, διότι αυτά τα πράγματα τα ξέρουν πάρα πολλοί άνθρωποι. Δεκάδες τεχνίτες, υπάλληλοι της ΕΥΠ, οι Αμερικανοί που διέκοψαν τη σύνδεση γιατί κάποια στιγμή το πήραν χαμπάρι. Πώς εγώ θα πω ήταν χιουμοριστική η δήλωση, όταν το ξέρουν όλοι αυτοί; Και δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετούσε αυτό, για να μην έχουν ευθύνες; Και τους είπα ότι εγώ δεν θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη γι’ αυτά που λέω εγώ. Και ίσως από εκεί να ξεκίνησε ο κ. Κωνσταντινόπουλος».

«Αισθάνομαι ότι είμαι μισητός στο χώρο που μέχρι τώρα νόμιζα ότι ανήκα»

Δεν δίστασε, πάντως, να πει ότι αισθάνεται πως είναι μισητός, όπως υποστήριξε, στο χώρο που μέχρι τώρα νόμιζε ότι ανήκε: «Δεν θα με πείραζε αν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ έλεγαν κάτι, αλλά αυτά είναι σε συστηματική βάση. Αυτή η επίθεση εναντίον μου με χαρά και αλαλαγμούς από όλους όσους μίλησαν στο όνομα του ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι που με κάνει να αισθάνομαι ότι είμαι μισητός στο χώρο που μέχρι τώρα νόμιζα ότι ανήκα. Με προβληματίζει να προσπαθώ να αγαπήσω κάποιους που με μισούν. Όταν με κάλεσαν, πήγα. Σε μία συγκέντρωση που πήγε ο κ. Βενιζέλος και η αίθουσα δεν ήταν και γεμάτη, ξέρετε, διότι δεν είχε επιτυχία. Στο συμπόσιο της 3ης Σεπτέμβρη, δεν με κάλεσαν. Και γι’ αυτό δεν πήγα, δεν πάω σε μέρη που δεν με καλούν. Διότι υπάρχει θέμα πού θα κάτσεις. Σ’ αυτά υπάρχει πρόσκληση. Και γι’ αυτό δεν πήγα. Κυκλοφορούσαν προσκλήσεις»

«Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος είναι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, είμαι έξω (από το ΠΑΣΟΚ). Είναι εκπρόσωπος Τύπου και με διέγραψε. Εάν αυτός είναι ο τρόπος που διαγράφουν στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, τότε έχω διαγραφεί. Εάν δεν είναι, πρέπει να απολυθεί ο κ. Κωνσταντινόπουλος από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου… Ήταν από το ΠΑΣΟΚ αυτός που με πήρε τηλέφωνο. Φίλος από το ΠΑΣΟΚ. Που μιλούσε εξουσιοδοτημένα για το ΠΑΣΟΚ. Και το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι η λυσσαλέα επίθεση από όλα τα στελέχη, μηδενός εξαιρουμένου. Έχω πρόβλημα. Δεν το καταλαβαίνετε; Εάν ξαφνικά η οικογένειά μου με έβριζε, θα αισθανόμουν μέλος της; Έχω ένα πρόβλημα λοιπόν…», κατέληξε.

 

advertisement