Δ. Τριανταφυλλόπουλος: » Ενιαία χρέωση και αυξομειώσεις στα Δημοτικά Τέλη του 2014″

Σε επιστολή παρέμβασης προς τον Δήμαρχο Αιγιάλειας κ. Στάθη Θεοδωρακόπουλο σχετική με τα Δημοτικά Τέλη τα οποία θα ισχύσουν το έτος 2014 και θα καθοριστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο την 13η Νοεμβρίου 2013, προχώρησαν ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Πάνος Γιαννούλης, επιχειρώντας να εξορθολογιστούν  «αδικίες, αστοχίες ή προχειρότητες» που είχαν διαπιστωθεί εκ μέρους τους κατά την περσινή χρονιά.Γνώμονας της επιστολή τους είναι η ενιαία επιβάρυνση όλων σχεδόν των περιοχών της Αιγιάλειας αλλά κι η αποφυγή αδικιών, παραθέτοντας αναλυτικά διαπιστώσεις αλλά και δικές τους προτάσεις -ανά κατηγορία Τελών – και περιοχή:

«Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή του κ. Θεοδωρακόπουλου να τολμήσει φέτος να εφαρμόσει ενιαίο τιμολόγιο στον Καλλικρατικό δήμο.Αν δεν επιχειρήσει έστω ως έναν βαθμό, το αποτέλεσμα θα ‘ ναι και το 2014 οι πολίτες της Ανατολικής και Δυτικής Αιγιάλειας να καλούνται να πληρώσουν περισσότερα απ’όσα οι δημότες του τέως Δήμου Αιγίου. Η  άνιση μεταχείριση των πολιτών, σε μία περίοδο που ο κόσμος ακουμπά στους δήμους και δεν θέλει απαραίτητα ίδια εισπρακτική φιλοσοφία με αυτήν της κεντρικής διοίκησης του Κράτους,θα πρέπει να ελαττωθεί αν όχι να απαλειφθεί, πέραν του ότι η ανταποδοτικότητα είναι επιβεβλημένη από το νόμο, όσο κι να αυτή επηρεάζεται σαφώς  από τα υπηρεσιακά κι οικονομικά κυρίως  προβλήματα των Ο.Τ.Α» σημειώνει η Παράταξη της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης.

 

Ειδικότερα, για  ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ, υπογραμμίζεται: Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής να μην είναι άνιση μεταξύ Κέντρου και Δημοτικών Ενοτήτων, καθώς και άνιση μεταξύ των δημοτών Ανατολικής και Δυτικής Αιγιάλειας. Επιπλέον η τακτική του δήμου να μην είναι «επιθετική εισπρακτικά» προς επιχειρήσεις, λόγω και των  π δυσκολιών της αγοράς.

Αναλυτικά:

-Στις οικίες των πρώην  Δήμων Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, Συμπολιτείας και Ερινεού, προτείνεται  τιμή 1,40 ανά τ.μ στα πεδινά έναντι 1,50 το 2013, ενώ στις Τοπικές Κοινότητες 0,70 έναντι 1,14 που ίσχυσε το 2013.

-Στους Επαγγελματικούς Χώρους και τα Καταστήματα πρότεινεται 1,55 ανά τ.μ  στα πεδινά έναντι 2,4 που ίσχυσε το 2013 και 0,80 ανά τ.μ στις Τοπικές Κοινότητες έναντι 1,79 που ισχύει.

«Δεν θα πρέπει και πάλι φέτος, στην τελική πρόταση της Δημοτικής Αρχής,  τα μαγαζιά των Περιφερειακών περιοχών (εκτός Αιγίου) να πληρώσουν τα ίδια Δημοτικά Τέλη με τα καταστήματα του Συνοικισμού Αιγίου» τονίζεται χαρακτηριστικά   στην επιστολή και προστίθεται πως «οι οικίες σε ορεινά χωριά της Ακράτας (Ζαρούχλα, Μεσορούγι,Βαλιμή κ.ά) για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να πληρώνουν πιο πολλά από τα χωριά του πρώην Δήμου Αιγίου(Δάφνες, Μελίσια, Κουνινά κ.ά), άνευ λογικής»!

Και συνεχίζουν:»Τα καταστήματα σε Δημητρόπουλο, Άγιο Κωνσταντίνο, Λόγγο, Σελιανίτικα, Ροδοδάφνη και Νεραντζιές δεν θα πρέπει να πληρώνουν τελικά πιο πολλά από τα καταστήματα του Εμπορικού Κέντρου της πόλεως του Αιγίου.Ένα μαγαζί σε χωριό του τέως Δήμου  Συμπολιτείας δεν είναι δυνατόν να πληρώνει πιο ακριβά δημοτικά τέλη από μία Βιομηχανία 1000 τ.μ δίπλα στον Ερινεό»!

Για τον πρώην Δήμο Αιγίου,στην επιστολή της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης προτείνεται, συγκεκριμένα :

– Για τις οικίες της πόλεως του Αιγίου, 1,40 ανά τ.μ (από 1,43) κι όχι  1,5 που ισχύει σήμερα, δηλαδή μικρή μείωση.

-Για τις πεδινές Τοπικές Κοινότητες 0,70 (δηλαδή μικρή μείωση) ανά τ.μ έναντι 0,90  της δημοτικής αρχής και για τις ορεινές 0,55 ανά τ.μ (από 0,54) έναντι 0,84 που ισχύει.

-Για τα καταστήματα του Αιγίου, προτείνεται 3,0 (από 3,12) έναντι 3,04 που ισχύει το 2013 και για τον Συνοικισμό Νικ.Πλαστήρα 2,10 ανά τ.μ (από 2,19) έναντι 2,28 που ισχύει το 2013.

– Στις πεδινές Τοπικές Κοινότητες προτείνεται  0,75 ανά τ.μ (μικρή μείωση) έναντι 0,9 και 1,28 που ισχύει.

Επιπλέον για μεγάλα καταστήματα, Βιοτεχνίες, Βιομηχανίες και Σούπερ Μάρκετ όλης της Αιγιάλειας, η Ελάσσων Αντιπολίτευση προτείνει το πάγωμα των δημοτικών τελών στα επίπεδα του 2012 λόγω κρίσης, έναντι αυξήσεων έως και 50% που επέβαλε πέρσι η δημοτική αρχή, ενώ για Τράπεζες και Δημόσιες Υπηρεσίες όλης της Αιγιάλειας προτείνεται ακόμα και ο διπλασιασμός των τελών από 5,02 ευρώ ανά τ.μ σε 10 ευρώ έναντι της αύξησης από 5,02 σε 6 ευρώ, που επεβλήθη το 2013!

Για τον ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΟΡΟ,επισημαίνεται:

– Στην Δημοτική Ενότητα Αιγείρας και τις Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Ερινεού ο φόρος να μην  είναι κατά 0,20 λεπτά πιο πάνω απ’όλη την υπόλοιπη Αιγιάλεια!

«Η αύξηση 20% που επεβλήθη το 2013, ακόμα και σε περιοχές της Περιφέρειας του δήμου, που ήταν ήδη πάνω από το Αίγιο, δεν μπορεί να συνεχιστεί» τονίζεται, με την υπογράμμιση πως «ενώ στο Αίγιο αυξήθηκε  από 0,12 σε 0,15 λεπτά , στην Αιγείρα εκτινάχθηκε το 2013 στα 0,20 λεπτά , ενώ ακόμα και στα χωριά της Αιγείρας η χρέωση είναι δυσανάλογη, δηλαδή χρέωση 0,20 έναντι 0,08 στο Αίγιο και 0,13 στον Ερινεό. Επιπροσθέτως στην Ακράτα είναι πιο φθηνός ο φόρος από την γειτονική Αιγείρα (0,17 έναντι 0,20) και στα χωριά Νεραντζιές, Δημητρόπουλο και Άγ.Κων/νος η χρέωση 0,20 ευρώ δεν θα πρέπει να είναι πιο πάνω και από το Αίγιο, που ανέρχεται σε 0,13 ευρώ».

Για τα Τέλη ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ-ΠΛΑΤΕΙΩΝ-ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ η Ελάσσων Αντιπολίτευση, προτείνει:

– Οι αυξήσεις ανά την Αιγιάλεια, πλην των Υψηλών Αλωνίων Αιγίου , να μην κυμαίνονται όπως το 2013 από 20% έως 50% ακόμα και στα περίπτερα που ξεπέρασαν το 30%, λόγω περιόδου βαθιάς κρίσης. Αντ’ αυτών να γίνουν μικρότερες αυξήσεις αλλά ενιαία σε όλη την Αιγιάλεια, που να μην ξεπερνούν το 25%!

Για τα ΤΕΛΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ, τονίζεται ότι «θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή ν’ αυξήσει τα τέλη σε χώρους και θέσεις δημόσιας προβολής έως και 50%  κι όχι όπως το 2013 που ψήφισε  0%! Η Ελάσσων αντιπολίτευση αντιπροτείνει την αύξηση  έως και 50% σε δύο κατηγορίες που περιλαμβάνουν σταθερά πλαίσια σε πλατείες, δρόμους και πεζοδρόμια, περιφράξεις, δημόσιους χώρους,στέγες, φωτεινές και μη φωτεινές διαφημίσεις.

Τέλος στα Τέλη των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ η πρόταση είναι για ενιαίο Τέλος 20 ευρώ, με αυξομειώσεις κατά συνέπεια

(Ακράτα από 25 σε 20 και Ερινεό από 16 σε 20 ευρώ).»Δεν είναι δυνατόν  ο  «θάνατος» να είναι πιο φθηνός στον Ερινεό και πιο ακριβός στην Ακράτα, ενώ ν’ ακριβαίνει ξαφνικά στο Διακοπτό, όπως έγινε το 2013″ σημειώνεται στην επιστολή!

Τέλος στα Δημοτικά Τέλη Παζαριών, Εμποροπανηγύρεων, Λαϊκών Αγορών, στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), Βοσκής, και Άρδευσης, όπου οι αυξήσεις ήταν το 2013 σε ποσοστό  0% ,προτείνονται μειώσεις από 5% έως 10%. και  στα Τέλη Χρήσης Αιγιαλού ενιαίο ποσό παντού.

«‘Όλα  τα παραπάνω  θα καθορίσουν και τη στάση μας στην ανάλογη κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ» καταλήγουν  δηκτικά οι υπογράφοντες την επιστολή προς τον Δήμαρχο Αιγιάλειας.

advertisement