Σαν σήμερα: 31 Οκτωβρίου 1517 οι «95 θέσεις» του Λούθηρου

Ο πάπας Λέων Ι’ (1513 – 1521) ήταν γιος του Λαυρέντιου του Μεγαλοπρεπή των Μεδίκων που εξουσίαζαν την Φλωρεντία. Από τον πατέρα του κληρονόμησε την αγάπη για τα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες.

Και, κυρίως, την τέχνη να ξοδεύει πολλά από την τσέπη των άλλων.

 

Για να γεμίσει τα θησαυροφυλάκια του Βατικανού, τα οποία βρήκε γεμάτα όταν εκλέχτηκε αλλά έσπευσε να αδειάσει, ο Λέων συμφώνησε με τον επίσκοπο Μαγεντίας και του εκχώρησε το δικαίωμα να πουλά συγχωροχάρτια στους Γερμανούς.

Η συμφωνία ήταν για οχτώ χρόνια με τα κέρδη μισά – μισά. Η επιχείρηση πήγαινε θαυμάσια κι οι δυο συνεταίροι θησαύριζαν, καθώς ποτέ δεν έλειψαν οι αφελείς που πίστευαν πως μπορούσαν να εξαγοράσουν την άφεση αμαρτιών και να εκπορθήσουν έτσι την πύλη του παραδείσου. Το κακό είχε παραγίνει, στα 1517, όταν ένας υστερικός μοναχός αποφάσισε να τους χαλάσει τη δουλειά:

Ο Μαρτίνος Λούθηρος γεννήθηκε στις 10 του Νοεμβρίου του 1483 στη Σαξονία, από φτωχούς γονείς. Το 1517, ήταν Αυγουστίνος μοναχός, διπλωματούχος της φιλοσοφίας, διδάκτορας της θεολογίας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βυρτεμβέργης. Στις 31 Οκτωβρίου του 1517, έφερε το θέμα των συχωροχαρτιών σε δημόσια συζήτηση, αναρτώντας στην εκκλησία της Βυρτεμβέργης τις περίφημες «95 θέσεις».

Ο Λούθηρος δίδασκε πως τα συγχωροχάρτια, οι νηστείες, οι προσευχές κ.λπ. δεν παίζουν κανένα ρόλο. Εκείνο που μετράει, είναι η θερμή πίστη. Ζητούσε να καταργηθεί η κοσμική εξουσία του πάπα, πίστευε στην ανεξιθρησκία και υπεραμυνόταν του δικαιώματος των ιερέων να παντρεύονται. Από τα μυστήρια, αναγνώριζε μόνο τη βάπτιση και τη θεία μετάληψη.

Τρεις μήνες αργότερα, η Ευρώπη είχε χωριστεί σε δυο αντιμαχόμενες παρατάξεις: Τους καθολικούς που υποστήριζαν ότι ο πάπας έχει δίκιο, και στους μεταρρυθμιστές, που έμελλε να ονομαστούν προτεστάντες (διαμαρτυρόμενοι), από μια διαμαρτυρία που υπέγραψαν το 1529.

advertisement