Τι ισχύει, τελικώς, για τα γενόσημα

Από την περασμένη Δευτέρα τέθηκε σε ισχύ ο νέος τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ορίζει ότι όσοι επιλέγουν πρωτότυπο φάρμακο θα επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου με τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής του σκευάσματος.

Το ήμισι της διαφοράς κάλυπτε μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ, πλέον όμως το ποσό μετακυλίεται στον ασφαλισμένο.
Αντιθέτως, εάν ο ασθενής επιλέξει φάρμακο με λιανική τιμή χαμηλότερη από την ασφαλιστική τιμή ή τιμή αναφοράς, τότε θα επιβραβεύεται για την επιλογή του, πληρώνοντας το ήμισυ της συμμετοχής του, δηλαδή από 25% θα δίνει 12%. Για παράδειγμα, εάν ένα φάρμακο έχει λιανική τιμή 30 ευρώ, και η τιμή αναφοράς της θεραπευτικής κατηγορίας είναι 20 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει εκτός από το ποσοστό συμμετοχής 25% (5 ευρώ) και τη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών (10 ευρώ), δηλαδή 15 ευρώ.

Με τον νέο τρόπο αποζημίωσης εκτιμάται ότι ο ΕΟΠΥΥ εξοικονομεί έως και 10 εκατ. ευρώ τον μήνα από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Πάντως, από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί αμφισβητούν ότι υπάρχουν κίνητρα για τους ασφαλισμένους, καθώς όπως λένε, στη σχετική λίστα του υπουργείου δεν υπάρχουν φάρμακα με χαμηλότερη λιανική τιμή από την ασφαλιστική τιμή ώστε να ωφεληθεί ο ασφαλισμένος, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο το γάντι στον υπουργό Υγείας για την «προστατευτική» τιμολογιακή πολιτική των γενοσήμων.

Σημειωτέον ότι η διείσδυση των γενοσήμων πρέπει να φτάσει στο 60% της συνολικής κατανάλωσης φαρμάκων στη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό χορήγησης/ κατανάλωσης γενόσημων φαρμάκων εκτός νοσοκομείων δεν ξεπερνά το 20%, φέρνοντάς την στις τελευταίες θέσεις της σχετικής ευρωπαϊκής κατάταξης.
Αντίθετα, τα εύσημα του υπουργείου έλαβαν οι νοσοκομειακοί ιατροί για τη συνταγογράφηση γενοσήμων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι στο ΕΣΥ τα γενόσημα μαζί με τα off patent φάρμακα χορηγούνται σε ποσοστό έως και 70%.

Αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζει ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε ασθενείς δύο ταχυτήτων. «Πρόκειται για μία δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή» αναφέρει ο ΙΣΑ, ο οποίος επισημαίνει ότι το μέτρο ενδέχεται να έχει συνέπειες στην υγεία αυτών που θα αλλάξουν τη θεραπευτική αγωγή για να μειώσουν το κόστος. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ερωτά ότι εφόσον το φάρμακο επιλέγεται στον πάγκο του φαρμακείου με γνώμονα το κόστος «ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της μη αποτελεσματικότητας της χορηγούμενης θεραπείας;».

Μάλιστα, ο ΙΣΑ διεξάγει εκστρατεία φαρμακοεπαγρύπνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας, καλώντας τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για την καταγραφή των τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών από τα γενόσημα.