Σαν σήμερα: 26 Οκτωβρίου 1972 ο ”πατέρας” του αυτόγυρου

Πρώτος ο Λεονάρντο ντα Βίντσι σκέφτηκε τη χρήση του ελικόπτερου. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία του κινήθηκαν παράλληλα με αυτές για την κατασκευή αεροπλάνου. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1907, οι Γάλλοι αδελφοί Λουδοβίκος και Ιάκωβος Μπρεγκέ κατάφεραν να σηκώσουν ένα «γυροπλάνο», όπως το είπαν.

Υψώθηκε 15 εκατοστά πάνω από το έδαφος αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι άλλο. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Πολ Κορνού μπόρεσε να το σηκώσει στα περίπου δέκα εκατοστά από το έδαφος και να το κινήσει για είκοσι δευτερόλεπτα.

Ο Ιγκόρ Σικόρσκι γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1889. Στα 1909, σε ηλικία είκοσι χρόνων, έφτασε από τη γενέτειρά του, το Κίεβο της Ουκρανίας, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Μαζί του, έφερνε τα σχέδια μιας καταπληκτικής, όπως πίστευε, ιδέας: Ένα αεροπλάνο που δε χρειαζόταν διάδρομο για να απογειωθεί ή να προσγειωθεί.

Ο άνθρωπος είχε σχεδιάσει ένα πραγματικό ελικόπτερο αλλά βρισκόταν πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του. Κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να χρηματοδοτήσει την παλαβομάρα του, όπως έλεγαν.

Γύρισε στη Ρωσία άπρακτος αλλ’ όχι και απογοητευμένος. Μετά από επιτυχημένη καριέρα στη Ρωσία, όπου ανάμεσα σε άλλα, κατασκεύασε και ένα τετρακινητήριο, επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, επαναφέροντας την ιδέα για το «αυτόγυρο», όπως ονόμαζε το όνειρό του.

Από την προηγούμενη φορά, πολύ νερό είχε κυλήσει στο αυλάκι και πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν προσπαθήσει να υψώσουν ελικόπτερο. Ήδη, από το 1936, ένα γερμανικό ελικόπτερο είχε καλύψει 143 μίλια ανώμαλης και διόλου ασφαλούς πτήσης.

Ο Ιγκόρ, αυτή τη φορά, βρήκε ακροατές και χρηματοδότες. Στα 1939, το πειραματικό ελικόπτερο VS 300 ήταν γεγονός. Στα 1942, υψωνόταν κάθετα και πετούσε με απόλυτα ασφάλεια.
Ο Ιγκόρ Σιρκόσκι πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1972.