Το Ρεμπέτικο Τραγούδι στο 66ο Φεστιβάλ Ταινιών του Λοκάρνο 2013

advertisement

Οι ρίζες του ρεμπέτικου και η σχέση του με την οικονομική κρίση και το πώς την βιώνουν οι Έλληνες, ήταν το θέμα του ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους “INDEBITO”, του ιταλού σκηνοθέτη Andrea Segrè, που προβλήθηκε την Τετάρτη 7 Αυγούστου, πρώτη μέρα του 66ου Φεστιβάλ ταινιών του Λοκάρνο της Ελβετίας (προβολές εκτός διαγωνισμού).

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης: «Μαζί με τον Vinicio Capossela( πρωταγωνιστή του ντοκυματέρ), περπατήσαμε τους δρόμους και τα σοκάκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σαν ταξιδιώτες αλλά και σαν «αλήτες» ακολουθώντας τα λόγια και τη μελωδία του ρεμπέτικου, του ελληνικού μπλουζ. Μιας μουσικής, ενίοτε απαγορευμένης, που γεννήθηκε από την απόγνωση των ανθρώπων κόντρα στην εξουσία, και αποτελούσε την εξέγερση σε μια σιωπηρή ελπίδα».
Ένα ντοκυμαντέρ στο οποίο μιλάει ο στίχος και η μελωδία, αφήνοντας τις εικόνες των κλειστών καταστημάτων, των γραμμένων τοίχων με συνθήματα, της κατάπτωσης από την κρίσης να διαλογίζονται με την ελπίδα του ρεμπέτικου και τους εκφραστές του που δεν είναι άλλοι από τον ιταλό τραγουδοποιό Vinicio Capossela, άνθρωπο της τέχνης και του θεάτρου που εξελίχθηκε σε άριστο δεξιοτέχνη του μπαγλαμά και του ρεμπέτικου. Δίπλα του, ο Μανώλης Πάππος, ο Βασίλης Κορακάκης, ο Δημήτρης Κοντογιάννης, η Θεοδώρα Αθανασίου, η Καίτη Ντάλη, ο Ψαραντώνης κ.α.
Το ντοκυμαντέρ “INDEBITO” που ειναι μια ιταλική παραγωγή με την συμμετοχή της Rai Cinema, στην ιταλική και την ελληνική γλώσσα, παρακολούθησαν πάνω από 3.000 θεατές στην κατάμεστη αίθουσα Fevi του Λοκάρνο, ενώ αμέσως ακολούθησε συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του ντοκυμαντέρ με το κοινό από πολλές χώρες του κόσμου να συμμετέχει ρυθμικά στους δρόμους του ρεμπέτικου.