Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στη Σαντορίνη

advertisement

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στη Σαντορίνη με εκ περιτροπής παροχή ενέργειας σε περιοχές του νησιού, καθώς τέθηκε σε μερική λειτουργία ο σταθμός παραγωγής ενέργειας.  Τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποκαταστήσουν τη μεγάλη βλάβη που βύθισε χθες το κοσμοπολίτικο νησί στο σκοτάδι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήρας, Αναστάσιο Ζώρζο, το ρεύμα επανέρχεται σταδιακά σε όλες τις περιοχές του νησιού. Τις πρώτες πρωινές ώρες με την βοήθεια ηλεκτρογεννητριών δόθηκε ρεύμα στα περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ μέχρι αργά σήμερα το βράδυ η αποκατάσταση της βλάβης θα είναι πλήρης.

ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Μπορεί η χθεσινή βλάβη να οφείλεται, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του εργοστασίου στη Σαντορίνη, «σε τυχαίο γεγονός», όμως όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Πουσσαίο, «τα εργοστάσια τους καλοκαιρινούς μήνες φθάνουν στα όρια τους με συνέπεια να σημειώνεται πτώση στην τάση του ρεύματος. Και αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται κυρίως βλάβες σε μηχανήματα».

Κατά τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων «χρειάζεται εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων εργοστασίων και διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο με ταυτόχρονη διείσδυση των ΑΠΕ στο Αιγαίο».

Όμως η διασύνδεση, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Κύθνου Μανώλης Φίλιππας, «είναι ένα σχέδιο που συζητείται τα τελευταία χρόνια αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. ΤΟ σχέδιο προβλέπει –στα χαρτιά τουλάχιστον- τη σύνδεση με υπόγειο καλώδιο των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η πτώση της τάσης του ρεύματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μηχανήματα –ιδίως τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές- και τα ευπαθή προϊόντα. «Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τηλεοράσεις είναι τα βασικά θύματα από τις συνεχείς πτώσεις της τάσης του ρεύματος», υποστηρίζει ο δήμαρχος Αμοργού, Νικήτας Ρούσος. «Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το μπλοκάρισμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αφού από το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση επηρεάζεται και το ασύρματο δίκτυο».

Την ίδια άποψη έχει κι ο πρόεδρος της Κοινότητας Κουφονησίων Αντώνης Κωβαίος. «Τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε σημαντική πτώση της τάσης. Και αυτό μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα», λέει. «Θα πρέπει όμως να διευκρινίσω ότι το πρόβλημα φορά περισσότερο την ασφάλεια των μηχανημάτων και όχι των ευπαθών προϊόντων».

Περισσότερο «οχυρωμένα» εμφανίζονται κάποια νησιά με μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί στην Πάρο.