Εγκύκλιος του ΙΚΑ για αύξηση συντάξεων σε βουλευτές & δημάρχους

advertisement

Δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικής προϋπηρεσίας σε βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς, προέδρους κοινοτήτων, δημαρχών και νομαρχών, δίνεται με εγκύκλιο που υπεγράφη από τη διοίκηση του ΙΚΑ στις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Προκλητική χαρακτήρισε την εγκύκλιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας την ακύρωσή της. Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι προσαυξήσεις στις συντάξεις θα είναι πολύ μικρές και θα φτάνουν περίπου τα 12 ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με την εν λόγω εγκύκλιο οι πολιτικοί αποκτούν το δικαίωμα αναγνώρισης προϋπηρεσίας τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης.

Επιπλέον, δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός στη δυνατότητα εξαγοράς του πλασματικού χρόνου που αντιστοιχεί στη βουλευτική θητεία, στο ΙΚΑ και το επικουρικό του ταμείο, ώστε κάποιος να αυξήσει τα έτη ασφάλισής του κατά τόσα χρόνια, όσα κατείχε δημόσια αξιώματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, με το νόμο και την εγκύκλιο του ΙΚΑ, συντάξιμος θεωρείται -για βουλευτές που διατέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, δήμαρχοι και νομάρχες- ο χρόνος της κοινοβουλευτικής τους θητείας ή της θητείας που διήνυσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς μπορούν να εξαγοράσουν το διάστημα αυτό στα Ταμεία που ήταν ασφαλισμένοι πριν εκλεγούν.

Ωστόσο, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δήλωσε στο iefimerida.gr ότι η εγκύκλιος αφορά όσους ήταν βουλευτές την περίοδο που ίσχυε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο και δεν μπορούσαν να έχουν εισφορές από άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Πρόσθεσε, δε, πως οι προσαυξήσεις στις συντάξεις θα είναι πολύ μικρές και θα φτάνουν περίπου τα 12 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, ορισμένοι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ωστόσο θα πρέπει να πληρώσουν τη μεγαλύτερη εισφορά -κλίμακα 28- γεγονός που αναμένεται να αποτρέψει αρκετούς.