Ο ΟΠΑΠ πουλήθηκε σε εξευτελιστική τιμή στην Emma Delta

advertisement

Παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα υπεγράφη τη Δευτέρα το μεσημέρι η σύμβαση για την πώληση ποσοστού του ΟΠΑΠ στην Emma Delta, εκ μέρους της οποίας υπέγραψε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης.

Το 33% που πρόκειται να περάσει στην Emma Delta, μόλις επικυρωθεί από τις αρμόδιες αρχές, θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία 622 εκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο και άλλα 30 εκατομμύρια σε δόσεις σε βάθος χρόνου δεκαετίας. Η πώληση έγινε τόσο βεβιασμένα, ώστε η αγοράστρια εταιρεία επιμένει στις ενστάσεις της για την σύμβαση που έχει υπογράψει για τα επόμενα 5 χρόνια ο ΟΠΑΠ με την Intralot, ως τεχνολογικό πάροχο του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική, μια  «λογική» αποτίμηση για εταιρίες τυχερών παιχνιδιών όπως ο ΟΠΑΠ, είναι 10 φορές τα ετήσια κέρδη τους. Επειδή η ελληνική εταιρία είναι μονοπώλιο, η αποτίμηση μπορεί να φθάσει στο 12πλάσιο των ετήσιων κερδών.

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για «ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό». «Είμαι ευτυχής που 652 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό αποφασιστικότητας, ικανότητας και συμβιβασμού διαφορών και σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε ένα δρόμο προόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μεγάλη μέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Σταυρίδης. Ο κ. Σταυρίδης ευχαρίστησε τους επενδυτές που, όπως είπε, έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία και τους ευχήθηκε «να πετύχουν σε αυτό που αναλαμβάνουν, να τρέξουν τον ΟΠΑΠ πάρα πολλά χρόνια προς όφελος του Οργανισμού, των μετόχων του και γενικότερα των εσόδων του κράτους».

«Με τη σημερινή συμφωνία έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες έδειξαν εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας σε μια δύσκολη οικονομική φάση», δήλωσε από την πλευρά του ο Δ. Μελισσανίδης, προσθέτοντας ότι «από σήμερα ο ΟΠΑΠ αλλάζει σελίδα».

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Κ. Λουρόπουλος, τονίζοντας ότι με τη σημερινή συμφωνία «αποδείξαμε ότι μπορούμε ακόμη και στα πολύ δύσκολα». «Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο και τίποτα δεν ήταν εύκολο. Σε κάθε βήμα έπρεπε να βρούμε προσεγγίσεις και νέες λύσεις».

Σημειώνεται ότι τα 652  εκ. ευρώ που δίνει η Emma Delta για το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, αντιστοιχούν σε μόλις 4,4 φορές τα περυσινά κέρδη της εταιρίας (503 εκ. ευρώ) και κάτι λιγότερο από 4 φορές στα μέσα ετήσια κέρδη της προηγούμενης 3ετίας. Αν δηλαδή η κυβέρνηση σεβόταν τις διεθνείς πρακτικές αξιολόγησης θα έπρεπε να είχε πουλήσει το 33% γύρω στο 2 δις ευρώ, αντί για τα 652 εκατ. που παίρνει τώρα το ελληνικό δημόσιο.

Η δήλωση ΤΑΙΠΕΔ

«Το ΤΑΙΠΕΔ έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, υλοποιεί με αποφασιστικότητα, συνέπεια και διαφάνεια ένα εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», δήλωσαν από το Ταμείο μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της σύμβασης πώλησης.

Εσπευσμένα

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, η επιτάχυνση της υπόθεσης – που επί μήνες ήταν στις διαπραγματεύσεις – οφείλεται στην «στην κινητικότητα που έδειξε τις τελευταίες ημέρες ο ΟΠΑΠ στο θέμα της αξιοποίησης των αδειών των ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων, δηλαδή τους ηλεκτρονικούς κουλοχέρηδες (VLTs), αλλά και στην επέκταση του οργανισμού στα ηλεκτρονικά παίγνια.

 

Στην πραγματικότητα ομως η εσπευσμένη πώληση έχει και πολιτικά κίνητρα: πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί από την γερμανική κυβέρνηση ως απόδειξη ότι το ελληνικό πρόγραμμα βαδίζει στο σωστό δρόμο, μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε στο Βερολίνο από την πρόβλεψη της Bundesbank για ανάγκη επιπλέον δανεισμού προς την Ελλάδα «το αργότερο το 2014».

Κατά το «Βήμα», η Emma Delta δεν έχει υποχωρήσει στο ζήτημα των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων τρίτων συμβεβλημένων με τον ΟΠΑΠ, όπως η Intralot που θα είναι επί 5ετίας ο τεχνολογικός πάροχος του Οργανισμού.

Ομως οι επικεφαλής του fund που αγόρασε το 33% εκτίμησαν ότι η Εmma Delta κινδύνευε να βρεθεί προ τετελεσμένων αποφάσεων ακόμη και για project όπως τα βιντεολόττο και η επέκταση στο Διαδίκτυο, για τα οποία μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κινητικότητα, και αποφάσισαν να καταστούν ρυθμιστές των εξελίξεων. Προ των εξελίξεων αυτών, η Emma Delta έκρινε σκόπιμο να κάνει το αποφασιστικό βήμα».

Εκτός στόχων

Παρά την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, που θα πρέπει να εγκριθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε., τα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν μείον σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών. Η πώληση του ΟΠΑΠ έρχεται να πραγματοποιηθεί μετά την αποτυχία της συμφωνίας για την ΔΕΠΑ τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ακόμη και αν προστεθούν τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, (190 εκατ. ευρώ από τα Κρατικά Λαχεία, 652 εκατ. από τον ΟΠΑΠ, περί τα 280 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ που αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο), ο στόχος που έθεσε η τρόικα για φέτος (1,5 δις ευρώ) φαντάζει μακρινός, πόσο μάλλον όταν αναμένεται οι δανειστές να ανεβάσουν τον πήχη για τα έσοδα από την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για το 2014, στα 3,5 δις ευρώ.