Αχαΐα: Προς πώληση χιλιάδες ελαιόδενδρα από την ΕΡΓΟΣΕ!

advertisement

Η ΕΡΓΟΣΕ πωλεί 17.500 δέντρα. Ναι, δεν κάνετε λάθος, η ΕΡΓΟΣΕ είναι η εταιρεία που κατασκευάζει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και, όχι, δεν άλλαξε ούτε διεύρυνε το αντικείμενό της.

Πρόκειται για 17.500 ελαιόδεντρα, που βρίσκονται σε ελαιώνες που απαλλοτριώθηκαν όπως και χωράφια στην Κορινθία και την Αχαΐα και από τα οποία πρόκειται να διέλθει η νέα σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Πάτρας. Αχαΐας

 

Η πώληση των δέντρων, κατά προτίμηση για μεταφύτευση ή, αν δεν βρεθεί αγοραστής, για καυσόξυλα αποφασίστηκε προκειμένου να μην καταλήξει το πολύτιμο αυτό απόθεμα δένδρων απλά… σε όποιον προλάβει. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε για δεύτερη φορά, καθώς την πρώτη δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Τα 17.500 ελαιόδεντρα βρίσκονται σε δύο σημεία της βόρειας Πελοποννήσου: στην περιοχή του Ελαιώνα του Δήμου Διακοφτού και στην περιοχή Ροδοδάφνης – Ερινέου – Παναγοπούλας – Ψαθόπυργου – Ρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το Δημόσιο έχει πληρώσει για την απόκτηση των δέντρων αυτών, καθώς κατά την απαλλοτρίωση των απαραίτητων για την κατασκευή ενός έργου εκτάσεων, αποζημιώνονται και τα «επικείμενα», ανάμεσα στα οποία και τα δέντρα.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα όταν «διέρρεε» ότι μια περιοχή θα απαλλοτριωνόταν για κάποιο δημόσιο έργο, οι ιδιοκτήτες της γης συχνά έσπευδαν να φυτεύσουν φθηνά δενδρύλλια, προκειμένου να εισπράξουν αποζημίωση πολλαπλάσια της αξίας τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των ελαιόδεντρων που πωλεί η ΕΡΓΟΣΕ βέβαια είναι μεγάλης ηλικίας. «Οι τιμές ελαιόδεντρων τέτοιας ηλικίας στην αγορά, για παράδειγμα από φυτώρια, είναι από 400 ευρώ έως 1.500 ευρώ η καθεμία.

Εμείς ξεκινάμε με μια αρχική τιμή 10 ευρώ/δέντρο και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αρκετός ανταγωνισμός ώστε η τιμή αυτή να ανέβει», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάλογος διαγωνισμός.

Μέχρι σήμερα απλά οι εργολάβοι έκοβαν τα δέντρα και τα πετούσαν. Είναι όμως κρίμα να χαθούν τόσες πολλές ελιές και μάλιστα κάποιας ηλικίας. Ιδανικά, θα επιθυμούσαμε να τα πωλήσουμε για μεταφύτευση, σε φυτώρια ή για έργα ανάπλασης».

Της ίδιας άποψης, πάντως, είναι και το παράρτημα Πελοποννήσου του ΓΕΩΤΕΕ. Με ανακοίνωσή του προ ημερών τάσσεται ενάντια στην κοπή περίπου 1.000 ελαιόδεντρων στο τμήμα μεταξύ Διακοφτού και Αιγίου.

«Η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι να πωληθούν από την ΕΡΓΟΣΕ τα ελαιόδεντρα με σκοπό την εκρίζωσή τους. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η καταστροφή των αιωνόβιων αυτών δέντρων και επιπλέον αυτά θα αξιοποιηθούν μέσω της μεταπώλησής τους για να καλύψουν ανάγκες της ελληνικής αγοράς για ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας και μεγέθους, τα οποία εισάγονται από την Ιταλία και την Ισπανία».