Σαν σήμερα: 10 Αυγούστου 1846 Ινστιτούτο Σμισθόνιαν

advertisement

Παιδί μιας ερωτικής περιπέτειας του Άγγλου Χουγκ Σμίθσον Πέρσι, 1ου δούκα του Νορθάμπερλαντ, κατευθείαν απόγονου του βασιλιά Ερρίκου Ζ’, ο Τζέιμς γεννήθηκε στο Παρίσι το 1765 και ίδρωσε ώσπου να αναγνωριστεί από τον πατέρα του.

Σπούδασε στην Οξφόρδη, έγινε σπουδαίος επιστήμονας στη μεταλλουργία και έγραψε 27 συγγράμματα. Το ορυκτό σμιθσονίτης που φέρει το όνομά του είναι δική του ανακάλυψη.
Πρόκειται για τον ανθρακικό ψευδάργυρο που κρυσταλλώνεται σε μικρούς ρομβοεδρικούς κρυστάλλους, έχει διάφορα χρώματα, ανάλογα με τις προσμείξεις και χρησιμοποιείται για την εξόρυξη του ψευδάργυρου.
Ο ίδιος πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σε ταξίδια ανά την Ευρώπη, προκειμένου να γνωρίσει επιστήμονες της εποχής του.
Θυμωμένος με την περιπέτεια της γέννησης και της αναγνώρισής του, ρευστοποίησε ολόκληρη την περιουσία του και την πέρασε στις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι κάποια στιγμή, ο κόσμος όλος θα γνωρίζει το όνομά του, ενώ κανένας δε θα θυμάται το Πέρσι και το Νορθάμπερλαντ.

Έκανε πράξη την απειλή του, κληροδοτώντας την περιουσία του σε ίδρυμα με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας.

 

Πέθανε στις 27 Ιουνίου 1829.

Γύρω από την κληρονομιά, παίχτηκαν πολλά παιχνίδια αλλά, τελικά, με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ιδρύθηκε στις 10 Αυγούστου 1846 το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, ως κέντρο επιστημονικής έρευνας.

Σήμερα, οι δραστηριότητές του απλώνονται από τον χώρο της φύσης και της τέχνης ως την αστροφυσική και την ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών σε μια πολυσχιδή δράση.
historyreport.gr