Μην ιδρώνετε άδικα

advertisement

Η λύση στο πρόβλημα της υπεριδρωσίας ονομάζεται Botox
Η υπεριδρωσία είναι μια «πάθηση» αρκετά συνήθης και ιδιαιτέρως ενοχλητική για όσους πάσχουν από αυτή.

Οφείλεται σε υπερλειτουργία των ιδρωποιών αδένων με συνέπεια την υπερέκριση υδρώτα, η οποία επιτείνεται από τα αισθήματα ντροπής και αμηχανίας που νιώθουν οι «πάσχοντες» ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Υπάρχει περίπτωση η υπεριδρωσία να οφείλεται σε κάποιο παθολογικό πρόβλημα;
Η υπερέκριση υδρώτα είναι ενδεικτική νοσημάτων όπως ο  υπερθυρεοειδισμός, οι διαταραχές του μεταβολισμού και άλλες ή απλώς αποτελεί  ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό  της σωματικής λειτουργίας του ατόμου. Εμφανίζεται κυρίως στις περιοχές της μασχάλης και του πέλματος και είνaι συνήθως αμφοτερόπλευρη. Σπανίως μπορεί να εμφανιστεί στην περιοχή της παρειάς, κατά την διάρκεια ή πριν από τα γεύματα σε ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση παρωτιδεκτομής (σύνδρομο Frey).

Υπάρχει θεραπεία;
Σήμερα υπάρχει θεραπεία και αυτή είναι η χορήγηση βουτυλικής τοξίνης Α, του γνωστού μας μπότοξ, αλλά πρέπει να γίνει από έμπειρους δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς που γνωρίζουν την τεχνική της συγκεκριμένης θεραπείας. Η θεραπεία αυτή ΔΕΝ έχει μόνιμα αποτελέσματα -η επίδρασή της διαρκεί για έναν περίπου χρόνο. Ομως, μετά από 2-3 επαναλήψεις το φαινόμενο της υπεριδρωσίας εξασθενεί σημαντικά.

Γιατί να την προτιμήσω;
Η δράση της βουτολικής τοξίνης έγκειται στο ότι αδρανοποιεί τις λείες μυικές ίνες που περιβάλλουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και έτσι γίνεται  αδύνατη η σύσπασή τους με αποτέλεσμα την αναστολή της έκκρισης ιδρώτα. Είναι καλά ανεκτή θεραπεία από πλευράς πόνου, δεν έχει παρενέργειες (εκτός αν υπάρχει ευαισθησία στο φάρμακο, κάτι πολύ σπάνιο) και τα αποτελέσματα γίνονται φανερά μετά από 3-4 μέρες. -Ευγενία Καλτεζιώτη

Απο την επιστημονική ομάδα του ιατρικού  κέντρου Symmetria