Δυτική Ελλάδα: Τριπλασιάστηκαν οι εμβολιασμοί για την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού

advertisement

Τριπλασιάστηκαν οι εμβολιασμοί αιγοπροβάτων για την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, δείχνοντας ουσιαστικά τη συνέχιση μιας υπερπροσπάθειας που έχει ξεκινήσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη νόσος.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος της εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων (μελιταίος πυρετός) στην Περιφέρεια, έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι σήμερα,  περίπου 32.500 εμβολιασμοί στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, 34.000 εμβολιασμοί στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και 12.000 εμβολιασμοί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, καθώς και περίπου 3.500 αιμοληψίες για ορολογικό έλεγχο. Σημειώνεται δε, ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται.

 

Στο πρόγραμμα για πρώτη φορά φέτος, συμμετείχαν, εκτός από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και ιδιώτες κτηνίατροι, καθώς και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων, στα πλαίσια της νέας Υπουργικής Απόφασης, ενώ έγινε, επίσης για πρώτη φορά, η προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερη στόχευση των διαθέσιμων πόρων στις περιοχές που εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με κρούσματα στο ζωικό πληθυσμό, αλλά και στους ανθρώπους. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας με τη συμμετοχή και ειδικού επιδημιολόγου ορισμένου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Ξεκινήσαμε μια μεγάλη και σημαντική προσπάθεια για να εξαλείψουμε τη συγκεκριμένη νόσο που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα και προκαλεί μεγάλη περιβαλλοντική αλλά και οικονομική καταστροφή στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος προσθέτοντας: «Εκτιμούμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πως σε έναν ορίζοντα τριετίας θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως προς την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού. Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη κατά το δυνατόν εμβολιακή κάλυψη του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής αλλά και η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας εν γένει, καθώς η βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός είναι μια μολυσματική ασθένεια».

Τόσο η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Αγγελόπουλος θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλους τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και τους ιδιώτες κτηνιάτρους και ιδιαίτερα, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων, για τη σημαντική συμβολή τους.