Επιχείρηση “Κεραυνός”: Το σχέδιο του ΣΔΟΕ κατά φοροφυγάδων

advertisement

Πάνω από 600 άνδρες του Σώματος πραγματοποιούν ελέγχους σε όλους τους παραθαλάσσιους νομούς της χώρας, ενώ καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον τα 48ωρα “λουκέτα” σε καταστήματα.

Ήδη χτες σφραγίστηκαν δύο καταστήματα σε Λούτσα και Κέρκυρα.
Σύμφωνα με το Έθνος, το ΣΔΟΕ, θεωρώντας κορωνίδα της παρανομίας τη φοροδιαφυγή, με επιχείρηση τύπου “Κεραυνός” βάζει τάξη στην ασυδοσία των κυκλωμάτων της νύχτας.

Μάλιστα, όπως προαναγγέλλει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Σ. Στασινόπουλος έχει δοθεί εντολή για 30 “λουκέτα” μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς έχουν εντοπιστεί ισάριθμες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν. Σε περίπτωση υποτροπής  μπορεί να μπει “λουκέτο” για έναν ή ακόμη και για έξι μήνες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΔΟΕ δίνονται με λεπτομέρειες οδηγίες για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που ελέγχονται. Πρώτη προτεραιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων πρέπει να έχουν πόλεις-περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική κίνηση, αναφέρεται στο έγγραφο, ενώ δίνονται οι κατευθύνσεις για στοχευμένους ελέγχους.

Η επιλογή δε των επιχειρήσεων γίνεται “με βάση στοιχεία που προσδιορίζουν την επικινδυνότητα κυρίως ως προς την εικόνα του ΦΠΑ, καταγγελίες και προηγούμενο ιστορικό”.

Στο εν λόγω έγγραφο παρέχονται οδηγίες προς τους ελεγκτές για τους τρόπους φοροδιαφυγής ώστε να σε αυτούς να επικεντρωθεί η ελεγκτική διαδικασία:

*Μη έκδοση αποδείξεων λιανικής από επιχειρήσεις κατανάλωσης ποτών και παροχής φαγητού καθώς και χρήση αποδείξεων που έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν για να καλύψουν κι άλλες συναλλαγές.

*Υποτιμολόγηση των εσόδων με τη μέθοδο των “διπλών συμβολαίων” που καταρτίζονται μεταξύ ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών γραφείων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

*Λήψη εικονικών στοιχείων-πλαστών φορολογικών στοιχείων

*Ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων για τη παροχή παρεπόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών, οι οποίες ενώ εμφανίζονται ότι συμπεριλαμβάνονται στο “πακέτο” στην πραγματικότητα εισπράττεται ξεχωριστό τίμημα για αυτές το οποίο αποκρύπτεται.

Σημειώνεται δε ότι χθες το ΣΔΟΕ προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας του κέντρου Kenzo στην περιοχή της Αρτέμιδας για 48 ώρες για μη έκδοση αποδείξεων, ενώ στη Κέρκυρα ανεστάλη η λειτουργία κέντρου διασκέδασης για τον ίδιο λόγο,

 

Παράλληλα, σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και νυχτερινά κέντρα  στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής προχώρησαν μικτά κλιμάκια της Αστυνομίας, μία μέρα μετά την πανελλήνια κατακραυγή για το “λουκέτο” που μπήκε και βγήκε στο κατάστημα που εμφανιζόταν ο Πάνος Κιάμος, στην ίδια περιοχή.