27 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

advertisement

Γράφει η Σπετσέρη Κατερίνα (Μαθήτρια Γ’ Λυκείου)

Όπως είναι φυσικό από την ιστορία της Πάτρας θα  ήταν αδύνατο να λείπει ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς, από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία της πόλης. Ο λόγος φυσικά γίνεται για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, που πλέον απαριθμεί υπερήφανα 27 χρόνια λειτουργίας. Στα 27 αυτά χρόνια το Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει μια πολύ πλούσια και αξιοσημείωτη ιστορία, που όλοι αξίζει να μάθουμε.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας ιδρύθηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1086, μία έμπνευση του Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του και κατόρθωσε να το κατατάξει στην λίστα των σημαντικότερων φεστιβάλ τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Παρόλα αυτά, ακόμα και μετά το πέρας της θητείας του στην θέση αυτή, τον διαδέχθηκαν εξίσου σημαντικά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Φιλιππάτος ,οι συνθέτες Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Νότης Μαυρουδής, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ.
Στα τόσα χρόνια πορείας του, το Φεστιβάλ έχοντας πάντα ως βασική έμπνευση την μουσική έχει επεκτείνει τον χαρακτήρα του και σε άλλους τομείς, όπως του θεάτρου, του χορού, του κινηματογράφου και των εικαστικών. Έχει φιλοξενήσει τόσο κορυφαίους διεθνείς καλλιτέχνες όσο και παγκοσμίου φήμης σχήματα. Ενδεικτικά, έχουν φιλοξενηθεί στο φεστιβάλ ο Bob Dylan, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, των Καννών, το Εθνικό Θέατρο Κίνας και πολλοί άλλοι. Φυσικά, δεν λείπουν και οι Έλληνες καταξιωμένοι καλλιτέχνες που παρευρέθησαν στις διοργανώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, μεταξύ των οποίων ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Θάνος Μικρούτσικος, Ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Νάνα Μούσχουρη, ο Γιώργος Νταλάρας, Ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Μαρινέλλα, η Χάρις Αλεξίου, ο Μάριος Φραγκούλης και πολλοί ακόμη.
Οι χώροι, στους οποίους φιλοξενούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι κυρίως το Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, το Κάστρο της Πάτρας καθώς και το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της πόλης. Κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του τον μήνα Ιούνιο και ρίχνει αυλαία τον Αύγουστο, έχοντας χαρίσει στους κατοίκους της πόλης μία σειρά από αξιόλογες πολιτιστικές παραγωγές.