Σαν σήμερα: 6 Αυγούστου 1992 «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο»

advertisement

«Για την Ελλάδα», ο Πύρρος στις 31 Ιουλίου. «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο», η Βούλα στις 6 Αυγούστου 1992. Δυο πανάκριβα χρυσά μετάλλια στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.

Ο Πύρρος Δήμας  κατέκτησε το, για την Ελλάδα, πρώτο μετά από πολλά χρόνια χρυσό μετάλλιο, προκαλώντας πανζουρλισμό σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Βούλα Πατουλίδου που πέρασε στον στίβο από την ομάδα μπάσκετ του Μ. Αλέξάνδρου, βρισκόταν ακόμα στην Ελλάδα όταν ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης: Είδε την νίκη του Πύρρου Δήμα στην τηλεόραση. Μόλις έφτασε στο Ολυμπιακό Χωριό, έσπευσε να τον βρει κι έβαλε το χέρι της στον ώμο του για γούρι: «Ας πιάσω μήπως πάρω κάτι και εγώ από την τύχη σου».

Διαδρομή με διαδρομή, αγώνα με αγώνα, η Βούλα βελτίωνε τους χρόνους της χτίζοντας την τελική νίκη: Στα προκριματικά, πέρασε τα 100 μ. εμπόδια ισοφαρίζοντας τον καλύτερό της χρόνο της χρονιάς: 13.14. Στα προημιτελικά, έφερε 13.05.  Στα ημιτελικά, έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ 12.88. Βρισκόταν πια στον μεγάλο τελικό!

Ήταν 6 Αυγούστου 1992, η μεγάλη μέρα. Στη γραμμή της εκκίνησης, η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, Βουλγάρα Γιορντάνκα Ντόνκοβα, έριξε ένα βλέμμα γεμάτο αμηχανία και περιέργεια στην Ελληνίδα που από το πουθενά ξεφύτρωσε δίπλα της. Η Βούλα ένιωσε ότι κάποιους φοβίζει. Συναίσθημα πραγματική ένεση κουράγιου. Έκανε την κούρσα της ζωής της και βρισκόταν λίγο πίσω από την πρώτη με εξασφαλισμένο το ασημένιο, όταν έγινε το θαύμα:

Πιεσμένη κι αγχωμένη η Αμερικανίδα Ντίβερς – Ρόμπερτς, που προπορευόταν, δεν υπολόγισε σωστά το τελευταίο εμπόδιο, σκόνταψε πάνω του κι έπεσε, ενώ δίπλα της σίφουνας σωστός περνούσε η Βούλα: Πρώτη με την πρωτόγνωρη για την Ελλάδα επίδοση 12.64! Το δεύτερο χρυσό για την Ελλάδα, πανάκριβο όσο το πρώτο, δροσίζει με ιαχές τη δίψα των Ελλήνων για διάκριση.

Έκλαίγε στο βάθρο της απονομής η Βούλα και μαζί της έκλαιγε όλη η χώρα. Κι επαναλάμβανε τ’ αυθόρμητα λόγια της, μετά τον τερματισμό, το νέο σλόγκαν που πια βρισκόταν στα χείλη όλων: «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο»!…

Στους αγώνες μετείχαν 7.555 αθλητές και 3.008 αθλήτριες από 172 χώρες

historyreport.gr