Δείτε το Video:Γιατροί χειρουργούν με τρυπάνια και πένσες στη Μολδαβία

advertisement

Τρυπάνια, πένσες και λοιπά υλικά οικιακής χρήσης έχουν αντικαταστήσει τα χειρουργικά υλικά σε κρατικό νοσοκομείο της Μολδαβίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews.

Ως αιτία αναφέρεται η έλλειψη χρημάτων καθώς οι γιατροί δηλώνουν ότι είναι αναγκασμένοι να χειρουργούν με ότι έχουν διαθέσιμο.

«Χρησιμοποιούμε αυτό το τρυπάνι εδώ και δεκαετίες. Όλες μας οι ελπίδες για να αποκτήσουμε ιατρικά υλικά έχουν εξανεμιστεί» δήλωσε ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου.

Τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί παίζουν επανειλημμένα το σύντομο αλλά αποκαλυπτικό βίντεο που τραβήχτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων στο Κισινάου, και έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει ζητήσει από τον υπουργό υγείας να ερευνήσει το περιστατικό.

Ο υπουργός Υγείας της Μολδαβίας πάντως σπεύδει να διευκρινίσει ότι η πρακτική δεν απαγορεύεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις. «Από ιατρικής απόψεως αν έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες αποστείρωσης το τρυπάνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χειρουργικό εργαλείο» δήλωσε ο Αντρέι Ουσάτι.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο νοσοκομείο φέρεται να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να αποφεύγεται η εφαρμογή χειρουργικών μεθόδων μιας άλλης εποχής.

Η χώρα θεωρείται από τις πιο φτωχές της Ευρώπης με το μηνιαίο εισόδημα των πολιτών να είναι κατά μέσο όρο στα 300 ευρώ.