Βιβλίο: ”Γουλφ Χολ”της Χίλαρι Μαντέλ

advertisement

Η ιστορία της ανόδου του Κρόμγουελ. Γιος ενός ταπεινού σιδερά, θα δραπετεύσει από τη σκοτεινή ζωή της αγγλικής επαρχίας και θα γίνει ο ιθύνων νους της πολιτικής του βασιλιά συνδέοντας παράλληλα το όνομά του με τη Μεταρρύθμιση στην Αγγλία.

Η υποδοχή που επιφύλαξαν οι κριτικοί στο Γουλφ Χολ υπήρξε αποθεωτική για το μυθιστόρημα της Hilary Mantel. Μεταξύ άλλων το Γουλφ Χολ απέσπασε το Βραβείο Man Booker, την κορυφαία διάκριση στο χώρο της αγγλόφωνης  λογοτεχνίας.

Προσήλωση στην ιστορική αλήθεια, γλαφυρή ανασύσταση μιας πολυτάραχης ιστορικής περιόδου, πολυπρόσωπη αφήγηση που καθηλώνει, αριστοτεχνικό χτίσιμο των χαρακτήρων, ψυχολογική εμβάθυνση είναι ορισμένες από τις αρετές του έργου, που θεωρείται σταθμός στην εξέλιξη του ιστορικού μυθιστορήματος.

Γουλφ Χολ

Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους. Ο Ερρίκος Η΄ θέλει πάση θυσία να αποκτήσει γιο, ώστε να διασφαλίσει τη διαδοχή στο θρόνο και να αποφευχθεί η πιθανότητα του εμφύλιου πολέμου. Η Αικατερίνη της Αραγώνας, σύζυγός του επί δύο δεκαετίες, δεν του γέννησε διάδοχο. Θέλει να ακυρώσει το γάμο του και να παντρευτεί την ερωμένη του Άννα Μπολέιν. Οι επιθυμίες του προσκρούουν στην αρνητική στάση του πάπα της Ρώμης, στάση για την οποία το τίμημα θα το πληρώσει αρχικά ο Λόρδος Καγκελάριος του Ερρίκου, ο περίφημος αρχιεπίσκοπος Γούλσι.

Τον γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει ο Τόμας Κρόμγουελ, δεξί χέρι του Γούλσι, που μετά την πτώση του προστάτη του θα κατορθώσει με τη σιδερένια του θέληση και τον πραγματισμό του όχι μόνο να επιβιώσει στη λυκοφωλιά της αυλής των Τιδόρ αλλά να γίνει ο άνθρωπος κλειδί της διακυβέρνησης του Ερρίκου.

To Γουλφ Χολ είναι λοιπόν κυρίως η ιστορία της ανόδου του Κρόμγουελ. Γιος ενός ταπεινού σιδερά, θα δραπετεύσει από τη σκοτεινή ζωή της αγγλικής επαρχίας, θα πολεμήσει ως μισθοφόρος στη Γαλλία, θα ταξιδέψει στην Ιταλία, θα μάθει γλώσσες και θα διαπρέψει στο εμπόριο, και θα επιστρέψει στο Λονδίνο με την ιδιότητα του νομικού, έχοντας αποκτήσει τη φήμη του ανθρώπου που κανείς δεν θα τον ήθελε εχθρό του. Με όπλο τη θέληση και την ευφυΐα του κατορθώνει να σπάσει τα τεχνητά δεσμά τα οποία ορθώνει η ταπεινή του καταγωγή, και γίνεται ο ιθύνων νους της πολιτικής του βασιλιά του, συνδέει το όνομά του με την εισαγωγή της Μεταρρύθμισης στην Αγγλία και θέτει τις θεσμικές βάσεις για να μετεξελιχθεί η Αγγλία σε ένα σύγχρονο κράτος που ορίζει το ίδιο τη μοίρα του.

Ο αναγνώστης δεν έχει μπροστά του απλώς ψυχρές περιγραφές γεγονότων, πραγμάτων και προσώπων, ούτε κάποια επίδειξη λόγιας πολυμάθειας εκ μέρους της συγγραφέως, αλλά ξετυλίγεται στα μάτια του ένας κόσμος που πάλλεται από ζωή, ένα σύμπαν που ξαναζωντανεύει σε κάθε πτυχή του.

Βραβεία

Η υποδοχή που επιφύλαξε η κριτική υπήρξε αποθεωτική για το μυθιστόρημα, το οποίο το 2009 απέσπασε μεταξύ άλλων το Βραβείο Man Booker, την κορυφαία διάκριση στο χώρο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, ενώ το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Walter Scott για το Καλύτερο Ιστορικό Μυθιστόρημα.

Κριτικές

«Η ικανότητα της Mantel να αναπλάθει το παρελθόν είναι πράγματι εκπληκτική. Ψάχνει εξαντλητικά τις ιστορικές μαρτυρίες για να ανακαλύψει τις πιο μικρές αλλά πιο εύγλωττες λεπτομέρειες, παρουσιάζοντας τόσο τις μεγάλες όσο και τις λιγότερο εμφανείς πτυχές της ιστορίας. Ο διάλογος είναι τόσο πειστικός που η Mantel δίνει την εντύπωση ότι σε κάποια άλλη ζωή ήταν ίσως μια στενογράφος που κρατούσε σημειώσεις στα πανδοχεία και τα παλάτια της Αγγλίας των Τιδόρ» Ross King, The Los Angeles Times

«Το Γουλφ Χολ της Hilary Mantel είναι ένα έξοχο επίτευγμα, ένα λαμπρό ιστορικό μυθιστόρημα, που εστιάζεται στην άνοδο μιας μορφής ιδιαίτερα ασυνήθιστης… Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα στο οποίο τίποτε δεν είναι περιττό» Stephen Greenblatt, The New York Review of Books

«Με την πένα της Mantel το κιτς των Τιδόρ γίνεται κάτι πιο σκοτεινό και λιγότερο εύπεπτο. Το Γουλφ Χολ ανατέμνει την ιστορία μιας χώρας παγιδευμένης ανάμεσα στη φεουδαρχία και τον καπιταλισμό, ανάμεσα στον μεσαίωνα και τη νεωτερικότητα, ανάμεσα στον καθολικισμό και τις επαναστατικές ιδέες που έρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη… Η πρόζα της Mantel, όπως και ο ήρωάς της, είναι γεμάτη πνεύμα και δύναμη» Rachel Aspden, New Statesman

Χίλαρι Μαντέλ

Η Χίλαρι Μαντέλ (Hilary Mantel), το πρώτο από τα τρία παιδιά μιας οικογένειας Ιρλανδών καθολικών, γεννήθηκε το 1952 στο Γκλόσοπ του Ντέρμπισερ στην Αγγλία. Σπούδασε νομικά στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός και κατόπιν ακολούθησε τον σύζυγό της στην Μποτσουάνα και τη Σαουδική Αραβία, για να επιστρέψει στην Αγγλία στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Από το 1987 ώς το 1991 συνεργάστηκε με τον Spectator ως κριτικός κινηματογράφου. Τα μυθιστορήματά της, ανάμεσά τους τα Eight Months on Ghazzah Street (1988), Fludd (1989), το επικό A Place of Greater Safety (1992), An Experiment in Love (1995), Beyond Black (2005 – κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος με τον τίτλο Πέρα από το μαύρο), της εξασφάλισαν την ευρεία αποδοχή αναγνωστών και κριτικών, με αποκορύφωμα το Wolf Hall, που απέσπασε το 2009 το Βραβείο Man Booker.

Από τις εκδόσεις Πάπυρος