Πέρασε η τροπολογία για κατάργηση φορέων με ΠΔ

advertisement

Δεκτή κατά πλειοψηφία και με τη στήριξη των βουλευτών ΝΔ και ΠAΣOΚ, έγινε η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία με Προεδρικά Διατάγματα οργανώνονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί.

Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, που είχε ζητήσει νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία εγκρίθηκε από το Α΄Θερινό Τμήμα της Βουλής με 52 ψήφους υπέρ και 39 κατά, ενώ πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν «παρών».

Η τροπολογία κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής και προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την απόσυρσή της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι την κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει αυτή την διαδικασία για θέματα που αφορούν την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης.

Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ρητή παραβίαση του Συντάγματος καθώς πέραν των άλλων κατατίθεται σε άσχετο νομοσχέδιο ενώ ζήτησε την απόσυρσή της.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος έκανε λόγο για ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να αιτιολογήσει επαρκώς την κατάθεσή της.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Αναγνωστάκης υποστήριξε ότι η τροπολογία δημιουργεί πρόβλημα σύνθετο και πολύπλευρο καθώς συσχετίζεται η κινητικότητα με τις απολύσεις και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν θα την στηρίξει δηλώνοντας «παρών» κατά την ψήφιση της.

Της τροπολογίας του υπεραμύνθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας: «Για πρώτη φορά γίνεται μια ολοκληρωμένη συνεκτική προσπάθεια για την οργάνωση των δομών των υπουργείων. Θα έχουμε 17 ομοιόμορφα διατάγματα, που θα ρυθμίζουν τις δομές τους».

Επιτέθηκε, δε, κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Αν άκουγε κάποιος μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αγορεύουν, θα πίστευε ότι η κυβέρνηση κινείται στα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος».

Ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που με Προεδρικά Διατάγματα γίνεται η οργάνωση των υπουργείων και παρέπεμψε σε σχετικούς νόμους, που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν.

«Δεν αλλάζει το θεσμικό εργαλείο με το οποίο καταρτίζονται οι οργανισμοί των υπουργείων. Το μόνο που αλλάζει, είναι η καταληκτική διαδικασία αξιολόγησης των δομών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι έχει γίνει ήδη συστηματική προεργασία πριν κατατεθεί η τροπολογία.

Έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή, στα όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Να ερχόσαστε να μας λέτε ότι υπερβαίνουμε το μέτρο και ότι κακώς μιλάμε για αντισυνταγματικότητα της διάταξης αυτό είναι πρόκληση k. Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μη μας κουνάτε το δάχτυλο κύριε Μητσοτάκη, γιατί εγώ βασίζομαι στο Σύνταγμα και στην κείμενη νομοθεσία. Την οποία εσείς επί μονίμου βάσεως παρανομείτε», τόνισε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κακλαμάνης κατά Μητσοτάκη και Στουρνάρα

Στο μεταξύ, αιχμηρός τόσο κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τις δηλώσεις του περί «κόπωσης» των βουλευτών όσο και κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για την τροπολογία με την οποία προβλέπεται η κατάργηση δημοσίων φορέων με Προεδρικά Διατάγματα, εμφανίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

«Αυτή η τροπολογία ήταν μια ρύθμιση που είχε υπογράψει ο ξεκούραστος υπουργός Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο και τώρα το τροποποιούμε… Φανταστείτε να ήταν και κουρασμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Σε λίγη ώρα έχετε υπουργικό. Μεταφέρετε στον υπουργό Οικονομικών ότι με τόσα λέει και πράττει, ειδικά τελευταία, αν ευελπιστεί ότι μέσα από αυτά θα τον ανατρέψουμε ματαιοπονεί. Απλά θα τον αλλάξουμε και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε».

Ενοχλημένος από τις δηλώσεις Στουρνάρα εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της νομιμότητας της τροπολογίας και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως τόνισε, οι βουλευτές της ΝΔ δεν αντιλαμβάνονται την κοινοβουλευτική διαδικασία ως τεστ κοπώσεως, αλλά την αντιμετωπίζουν με αίσθημα ευθύνης. «Δεν έχουμε κόπωση, αλλά προβληματισμό, πρέπει και κάποιοι υπουργοί να δουν αν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, δεν ήταν εντολή του Πρωθυπουργού να υπάρξει φορολογικό νομοσχέδιο;», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.