Κάλεσμα προς τους πολίτες της Αχαγιάς και της Δυτικής Αχαΐας

advertisement

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει μπει στη δίνη της βαθύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας φτωχοποιούνται, η ανεργία γνωρίζει πρωτόγνωρα ποσοστά, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, που κατά δεκάδες χιλιάδες αναζητούν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Επιχειρήσεις κλείνουν, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας καταρρέει και κάθε τι που θεωρείται δημόσιο αγαθό ξεπουλιέται, χωρίς «φυσικά» να έχουμε λόγο. Το δημόσιο χρέος έχει γίνει η δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των πολιτών και στο όνομα της εξυπηρέτησής του, αφαιρούνται δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

Η καλλικρατική «μεταρρύθμιση», που παρουσιάστηκε από πολλούς αιρετούς σαν βαθιά τομή στις τοπικές κοινωνίες, απομάκρυνε ακόμη περισσότερο τους πολίτες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, παρερμήνευσε το νόημα του συντάγματος που αναφέρεται στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων και εξόντωσε οικονομικά τους δήμους.

Σχεδόν πέντε χρόνια  μετά από το ξέσπασμα της κρίσης ο τόπος μας είναι πολύ διαφορετικός και δεν θα μπορέσει  να είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Η πόλη μας και η περιοχή της Δυτικής Αχαΐας βιώνουν μια διαρκή υποβάθμιση αφού εκτός των άλλων:

–    Η δημόσια περιουσία παραχωρείται σε ιδιώτες. Ήδη ξεκίνησαν συζητήσεις για παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων όπως το Δάσος της Στροφυλιάς.
–    Η αποκομιδή των απορριμμάτων πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. Θα κατασκευαστεί με δημόσιο χρήμα, το μεγαλύτερο εργοστάσιο απορριμμάτων της χώρας στη περιοχή του Φλόκα και θα το διαχειριστεί  ιδιώτης ενώ παράλληλα κάθε έννοια ανακύκλωσης θα εγκαταλειφθεί.
–     Η εκμετάλλευση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου θα ενταχθεί στα γενικότερα σχέδια εκμετάλλευσης και διαχείρισης των υδάτων από ιδιωτικές εταιρίες.
–    Κάθε δομή κοινωνικής υπηρεσίας (παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι κ.α.) κινδυνεύει και οι απολύσεις στους ΟΤΑ θα αλλάξουν προς το χειρότερο τη λειτουργία τους. Υποδομές στη παιδεία και την υγεία απειλούνται με κλείσιμο.
–    Ο πολιτισμός θεωρείται ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας, ενώ μαζί με τον  αθλητισμό συνεχίζει να αποτελεί εργαλείο δημόσιας βιτρίνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η στρέβλωση της λαϊκής παράδοσης με εκδηλώσεις που εξυπηρετούν καθαρά πελατειακούς σκοπούς.
–     Η συγκέντρωση των δημόσιων υπηρεσιών στις πρωτεύουσες των νομών (ΔΕΗ – ΟΤΕ), οδήγησε στην αποψίλωση ή το κλείσιμο των κρατικών υπηρεσιών (ΔΟΥ – ΙΚΑ), ενώ όσες έχουν απομείνει κινδυνεύουν άμεσα.
–    Η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού απέτυχαν      μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2008, να χαράξουν ένα στρατηγικής σημασίας  σχέδιο ανάκαμψης και ανάπτυξης της περιοχής μας.

Όλα αυτά δεν είναι εικόνες που θα έρθουν, αλλά αποτελούν ήδη μια άσχημη πραγματικότητα, που αν δεν την αλλάξουμε, θα οδηγήσει σε ένα ζοφερό μέλλον!

Είναι ανάγκη λοιπόν να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν την Αχαγιά και τη Δυτική Αχαΐα, προκειμένου η κοινωνία να έχει λόγο στην εξέλιξη των πραγμάτων που την αφορούν.

Ανήσυχοι για το παρόν μας και με το βλέμμα μπροστά, όλοι εμείς, συμπολίτες που μοιραζόμαστε την ίδια καθημερινότητα, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, άνεργοι και συμπολίτες που ορισμένοι από εμάς ζούμε και δημιουργούμε μακριά από την γενέτειρά μας, αλλά ο νους και η καρδιά μας είναι πάντα εδώ, αποφασίσαμε τη συγκρότηση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ, που στόχο έχει να αποτελέσει, στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε, μια ουσιαστική παρέμβαση στα τοπικά πράγματα και να ενεργοποιήσει όσους νοιάζονται για τον τόπο μας και τα προβλήματά του.

Σκοπός αυτής της παρέμβασης είναι η δημιουργία μιας νέα αφήγησης και πρακτικών συνεισφοράς, έξω από κομματικούς εναγκαλισμούς και παραγοντισμούς, που θα διεκδικεί και θα καταθέτει με τις δράσεις της μια διαφορετική οπτική.

Αισθανόμαστε έτσι την ανάγκη να απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους όσους ανησυχούν για την  Δυτική Αχαΐα, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας  και τα δικαιώματά μας σ’ αυτόν τον τόπο, να σχεδιάσουμε και να διεκδικήσουμε αυτά που έρχονται!

Απευθυνόμαστε:
–    στους νέους ανθρώπους που αγωνιούν και θέλουν να ταυτίσουν το μέλλον τους με το μέλλον του τόπου μας
–    στο επιστημονικό δυναμικό της περιοχής μας, στους παραγωγούς, στους μικροεπιχειρηματίες που αναζητούν καινοτόμες λύσεις για τις δουλειές τους. στους εργαζόμενους και τους ανέργους που συνθλίβονται
–    σε κάθε φορέα της περιοχής και  σε κάθε συλλογικότητα, για να παλέψουμε να κρατήσουμε τον τόπο μας ζωντανό και όρθιο.

Καλούμε όλους όσους αισθάνονται πως η κρίση τους βάζει στο περιθώριο της ζωής, να μετατρέψουν τον θυμό τους και την απαισιοδοξία τους σε δημιουργία και χωρίς μισαλλόδοξες σκέψεις για το χρώμα και τις ιδέες του διπλανού μας, να τολμήσουμε να φτιάξουμε δίκτυα αλληλεγγύης  για όλους, εκεί που δεν υπάρχουν και να στηρίξουμε όσα υπάρχουν, ώστε να μην μείνει κανείς μόνος του στην κρίση.

–    Θέλουμε να είμαστε παρόντες παντού και να έχουμε λόγο για ότι συμβαίνει στον τόπο μας. Να διαφυλάξουμε αυτά που μας ανήκουν, να υπερασπιστούμε κάθε  δημόσιο και κοινόχρηστο χώρο και να διεκδικήσουμε το μέλλον όλων μας. 
–    Καλούμε κάθε πολίτη που βλέπει την πολιτιστική υποβάθμιση της περιοχής μας και ασφυκτιά από την ανυπαρξία πολιτιστικών δομών να αναζητήσουμε μέσα από πρωτοβουλίες, τον πολιτισμό, την ανθρωπιά και τη γνώση.
–    Αντιστεκόμαστε σε λύσεις που οδηγούν τους πολίτες στην «απομόνωση», λύσεις που τη συλλογικότητα την θεωρούν ανίκανη να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και που θεωρούν πως ο μεσσίας ηγεμόνας, ο ειδικός ή ο παράγοντας μόνο, ξέρει τα πάντα και αρκεί αυτό.

Η συμμετοχικότητα, η αλληλεγγύη, η κοινωνική και επιχειρηματική καινοτομία τα κοινωνικά δίκτυα, οι νέες τεχνολογίες και η άμεση τοπική δημοκρατία δεν είναι μόνο οι σταθερές μας αξίες, αλλά αποτελούν για εμάς τις βασικές προϋποθέσεις για να αλλάξει ο τόπος μας.

Πιστεύουμε πως αυτή η πρωτοβουλία  μπορεί να βρει ανταπόκριση σε κάθε ανήσυχο και ανυπότακτο Δυμαίο πολίτη που δεν «μπορεί να βολευτεί σε λιγότερο ουρανό». Ζητούμε να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον, δημιουργώντας από κοινού μια νέα συλλογικότητα, έχοντας πάντα κατά νου ότι ο «ο τόπος είναι οι άνθρωποι».

Είμαστε πολύ «μικροί» για να αλλάξουμε μόνοι μας τα πράγματα της Δυτικής Αχαΐας, αλλά πολύ «μεγάλοι» για να τα αλλάξουμε μαζί!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ

Αθανασόπουλος  Γρηγ . Γεώργιος
Ανδρικόπουλος Δημ. Κωνσταντίνος
Αργυρόπουλος  Κων. Βασίλειος
Βούρδουλας  Λεων. Γεώργιος
Ζαχαράτος Βασ. Θεοφάνης
Κοντούλη Αθ. Θεανώ
Κουνάβης  Ανδρ. Παναγιώτης
Μπουχέλος  Δημ. Ανδρέας
Παπαζώης  Ανδρ. Παναγιώτης
Ραγκαβάνης  Γεωρ. Νίκολαος
Στεμπίλης Παν. Δημήτριος
Τακόπουλος Παν. Ιωάννης
Ταρνάρης Παν. Σπυρίδων
Φράγκος  Επαμ. Αμβρόσιος