Στα σκαριά οπτικοί δίσκοι 500 GB από τις Sony και Panasonic

advertisement

Του Κώστα Δεληγιάννη
Ένα νέο φορμά ψηφιακής αποθήκευσης έχουν αναπτύξει οι Sony και Panasonic, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα κυκλοφορίας οπτικών δίσκων με χωρητικότητα 500 GB.

Οι δίσκοι αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά το 2015, ενώ επιπλέον θα είναι ανθεκτικοί στο νερό και τη σκόνη. Έτσι, όπως αναφέρουν οι δύο εταιρείες στο δελτίο Τύπου, θα δώσουν τη δυνατότητα να διαφυλαχθούν για τις επόμενες γενιές πολύτιμα ψηφιακά δεδομένα.

Στο ίδιο δελτίο, αναφέρεται πως πρωταρχικοί πελάτες για το νέο φορμά θα είναι οργανισμοί και επιχειρήσεις που χρειάζεται να αποθηκεύουν αρχεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα οποία χρησιμοποιούν σχετικά σπάνια.

Παρόλο που δεν γίνεται καμία νύξη για την κυκλοφορία οικιακών συσκευών αναπαραγωγής συμβατών με αυτό το φορμά, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα λυνόταν έναν σημαντικό τεχνικό εμπόδιο για τη διάδοση των τηλεοράσεων υπερυψηλής ευκρίνειας (Ultra HD). Κι αυτό γιατί, με τετραπλάσια ανάλυση από το Full HD υλικό, τα βίντεο υπερυψηλής ευκρίνειας έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ντοκιμαντέρ Timescapes του σκηνοθέτη Tom Lowe, το πρώτο επισήμως Ultra HD φιλμ που διατέθηκε για «κατέβασμα», έχει μέγεθος 160 GB, αν και η διάρκεια του δεν ξεπερνά τα 52 λεπτά.