Σαφάρι της εφορίας και λουκέτα λόγω αποδείξεων

advertisement

Κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής. Πινακίδα με την ένδειξη αυτή θα αναρτούν από την 1η Αυγούστου οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα καταστήματα που θα μπαίνει λουκέτο λόγω μη έκδοσης αποδείξεων. Με αφορμή τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και την εκτεταμένη παραβατικότητα που διαπιστώνεται σε τουριστικούς προορισμούς, το υπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένο να δείξει τα δόντια του στους φοροφυγάδες και να στείλει ηχηρό μήνυμα πως όσοι επαγγελματίες διανοηθούν εφεξής να φοροδιαφεύγουν θα αντιμετωπιστούν ως κοινοί εγκληματίες.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι από την έκβαση που θα έχει “ο πόλεμος της ταβέρνας” για την έκδοση αποδείξεων, θα εξαρτηθεί και το ίδιο το μέλλον του μέτρου που έχει προσωρινή ισχύ και θα επανεξεταστεί στο τέλος του έτους με βάση τις επιπτώσεις του στα δημόσια έσοδα. Με εντολή του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης και ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος κατήρτισαν ειδικό σχέδιο ελέγχων των επιχειρήσεων εστίασης και τροφοδοσίας, το οποίο περιλαμβάνει αφενός ελέγχους σε περίπου 3.000 επιχειρήσεις, αφετέρου διατάξεις για την τιμωρία της φοροκλοπής οι οποίες παραμένουν για αρκετό καιρό ανενεργές.

Για τους ελέγχους αυτούς, που αναμένεται να κρατήσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, «στρατολογήθηκαν» ήδη 1.400 εφοριακοί, εκ των οποίων 700 στελέχη του ΣΔΟΕ και 700 υπάλληλοι εφοριών. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σαφάρι σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, οργανωμένες παραλίες και μπιτς μπαρ δεκάδων νησιών και δημοφιλών προορισμών στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις ως προς την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ