Φωτιά στις τσέπες 3,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων

advertisement

«Φωτιά» στις τσέπες 3,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων θα βάλουν τα τεκμήρια διαβίωσης, με ανέργους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να καλούνται να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους!

Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνεργοι και άλλοι 2.000.000 χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, θα δουν τα φορολογητέα εισοδήματά τους να προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια.

Κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καταλογίζει αυτόματα, σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι ή των 5.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμοι!

Στη συνέχεια, θα προσαυξάνει το τεκμαρτό εισόδημα και με τα άλλα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία αφορούν στις κατοικίες και τα αυτοκίνητα, οπότε οι εν λόγω φορολογούμενοι θα εμφανίζονται με εισοδήματα μεγαλύτερα από αυτά που έχουν.

Ποιοι γλιτώνουν και ποιοι όχι

Όσοι από τους φορολογούμενους αυτούς έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια, όπως οι περίπου 990.000 άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, έχουν την ελπίδα να γλιτώσουν το «φοροχαστούκι».

Σε αυτούς που δεν γλιτώνουν, περιλαμβάνονται:

-320.000 άνεργοι που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

-περίπου 2.000.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 5.000 ευρώ που θα θελήσουν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια θα πρέπει να μεταβούν αυτοπροσώπως στις αρμόδιες ΔΟΥ μετά των εκκαθάριση των αρχικών δηλώσεων που θα έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά και να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά με τα οποία θα αποδεικνύεται το ύψος των πραγματικών εισοδημάτων τους.

– όσοι δηλώσουν εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ και κατέχουν ακόμη Ι.Χ. αυτοκίνητα, θα επιβαρύνονται και με επιπλέον τεκμήρια για τα οχήματά τους.
Star.gr