Σαν σήμερα: 25 Ιουλίου 1978 το κορίτσι του 20ού αιώνα

advertisement

Εκείνο το βράδυ, 25 του Ιουλίου του 1978, η προσοχή όλου του κόσμου ήταν στραμμένη στο άσημο νοσοκομείο Όλντχαμ της Αγγλίας.

Μια εξίσου άγνωστη ως τότε γυναίκα, η κυρία Λέσλι Μπράουν περίμενε να γεννήσει.
Ο γυναικολόγος της δρ Πάτρικ Στέπτοου έδειχνε ήρεμος αλλά όλος ο κόσμος γνώριζε πως αγωνιούσε. Επιτέλους, αργά τη νύχτα, η κυρία Μπράουν γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι που ζύγιζε δυο κιλά κι εξακόσια γραμμάρια και γέμισε την αίθουσα τοκετού με το κλάμα του.
Είχε γεννηθεί η Λουίζα Μπράουν, το πρώτο στον κόσμο παιδί του δοκιμαστικού σωλήνα.
Η ανθρωπότητα δεν γνώριζε ακόμα, αν έπρεπε να πανηγυρίσει ή να τρομάξει.

Η πολύπλοκη λειτουργία της γέννησης ενός νέου ζωντανού οργανισμού είναι γνωστό πως ακολουθεί την ίδια διαδικασία σε όλες τις περιπτώσεις: Ένα αρσενικό σπερματοζωάριο συναντιέται με ένα θηλυκό ωάριο, ενώνονται και δημιουργούν τη νέα ύπαρξη.
Στον άνθρωπο, η ένωση πρέπει να γίνει στη γυναικεία μήτρα.

 

Όμως, πολλές φορές, η συνάντηση δε γίνεται είτε επειδή το σπερματοζωάριο είναι αδύνατο και δεν μπορεί να φτάσει ως τη μήτρα ή πεθαίνει στη διαδρομή είτε επειδή το ωάριο βρίσκει κλειστή τη δίοδο προς τη μήτρα, είτε για άλλους λόγους.
Ο δρ Στέπτοου αποφάσισε να πάρει σπερματοζωάρια και ωάρια και να τοποθετήσει σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα ώσπου να ενωθούν.
Μετά, τα τοποθέτησε πάλι στη μήτρα, περιμένοντας να εξελιχθεί η εγκυμοσύνη. Για να φτάσει στο ποθητό αποτέλεσμα, έκανε πειράματα επί δέκα χρόνια. Όταν πέτυχε τον σκοπό του, δοκίμασε με το ζευγάρι των Μπράουν. Όλα πήγαν καλά.

Τα επόμενα χρόνια, η τεχνητή ή εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως ονομάστηκε, αποτελούσε, πια μια μέθοδο ρουτίνας. Έφτασε να χρησιμοποιεί και δανεικές μητέρες, όταν και η ίδια η μήτρα παρουσιάζεται προβληματική να δεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Όμως, ο άνθρωπος δεν περιορίζεται πια στο να διευκολύνει τη φύση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώθηκαν γενετικές επεμβάσεις με στόχο να εξασφαλιστούν για τα μελλοντικά νεογνά ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που επιθυμούν οι υποψήφιοι γονείς.

Στον Βρετανό καθηγητή Ρόμπερτ Έντουαρντς, συνεργάτη του Στέπτοου και πρωτοπόρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας, στα 2010.
Ο Στέπτοου πέθανε το 1988.
historyreport.gr