«Απαιτείται η ενδυνάμωση των θεσμών»

advertisement

«Η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει, αλλά είναι βαριά πληγωμένη και τα τραύματά της θα πρέπει να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό, με την ουσιαστική ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών», διαμηνύει ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Νταβλούρος. Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του για την 39η επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα μας, αναφέρει τα ακόλουθα: «Η 39η επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας, βρίσκει τη χώρα μας να αγωνίζεται κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες για να βγει από την οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, όμως, βρίσκει την πατρίδα μας να βιώνει και μια πρωτοφανή κρίση θεσμών και αξιών.

Τριάντα εννέα χρόνια μετά την ιστορική ημέρα της 24ης Ιουλίου 1974 μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει. Είναι, όμως, βαριά πληγωμένη και τα τραύματά της θα πρέπει να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό.
Συνεπώς, η σημερινή επέτειος, πέρα από τον όποιο πανηγυρικό χαρακτήρα έχει, πρέπει να αποτελέσει και την αφορμή, το έναυσμα, για την έναρξη μιας ουσιαστικής και συστηματικής προσπάθειας που θα στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών.
Οι σχετικές προτάσεις και οι αποφάσεις για την επίτευξη αυτού του σκοπού θα πρέπει να εκπορεύονται και να διέπονται από βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τις επερχόμενες γενιές, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία.
Στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι συνήθως προηγούνται των πολιτικών ηγεσιών, έχουν ωριμάσει οι σκέψεις για μια άλλη χώρα και μια διαφορετική δημοκρατία. Μία δημοκρατία ποιοτική, με κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις και προνόμια απέναντι στους νόμους και στο Σύνταγμα.
Και μία χώρα όπου δεν θα προέχει η εξυπηρέτηση συμφερόντων ατόμων, οικογενειών ή στενών κοινωνικών ομάδων και συντεχνιών, έναντι των συμφερόντων της πατρίδας και του έθνους.
Είναι πλέον κοινή η διαπίστωση ότι οι πολίτες απαιτούν πραγματική ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, με πολιτειακές και πολιτικές μεταβολές, που θα εγγυώνται την ουσιαστική λειτουργία της δημοκρατίας.
Και αυτή θα πρέπει να είναι πλέον βασική μας προτεραιότητα, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί στα μάτια των πολιτών και βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης».