Νέα ταλαιπωρία μέσω Taxisnet

advertisement

Νέα ταλαιπωρία αναμένει τους φορολογούμενους, καθώς έχουν εντοπισθεί πολλά λάθη στα στοιχεία των τόκων καταθέσεων που έχει αναρτήσει στο Taxisnet, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λάθος στοιχεία μπορεί να φέρουν επιπλέον επιβαρύνσεις για όσους φορολογούμενους δεν τα επαληθεύσουν με βεβαιώσεις που έχουν λάβει από τα τραπεζικά ιδρύματα. Από τις 21 Ιουνίου μέχρι τις 19 Ιουλίου, μεταφορτώθηκαν στο Taxisnet περίπου 25.000.000 εγγραφές με στοιχεία τόκων καταθέσεων από 40 τράπεζες. Οι τράπεζες κοινοποίησαν στο υπουργείο Οικονομικών στοιχεία διαφορετικής μορφής και περιεχομένου από αυτά που είχε ζητήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Kοινοποίησαν μεικτά ποσά, αθροίζοντας και τους παρακρατούμενους φόρους. Έτσι, στο Taxisnet εμφανίσθηκαν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που αναγράφονται στις τραπεζικές βεβαιώσεις. Το πρόβλημα εντοπίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, με τον γγ Πληροφορικών Συστημάτων να ζητά από τις τράπεζες τα νέα διορθωμένα στοιχεία. Το λάθος με τα αναγραφόμενα στοιχεία των τόκων καταθέσεων, μπορούν να οδηγήσουν σε επιβαρύνσεις αν οι φορολογούμενοι δεν προχωρήσουν στη σύγκριση με τις βεβαιώσεις καταθέσεων, που χορηγούν οι τράπεζες.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσια εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες 19.500 ευρώ, ο οποίος βαρύνεται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης (195 ευρώ), εμφανίσθηκε να έχει τόκους καταθέσεων 780 ευρώ, όταν η βεβαίωση που είχε λάβει από την τράπεζά του ανέφερε πως οι τόκοι του για το 2012 δεν ξεπερνούσαν τα 230 ευρώ περίπου. Αν δήλωνε τα 780 ευρώ πρόσθετων τόκων, θα έπρεπε να καταβάλει επιπλέον φόρο 210,6 ευρώ, δηλαδή συνολικά θα έδινε γαι την εισφορά αλληλεγγύης 405,6 ευρώ.
Αν καταλάβανε το λάθος, θα έπρεπε να περιμένει να εκκαθαριστεί η δήλωσή του για να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση και να πάρει πίσω τα χρήματα.