Τα έξι πρώτα νοσοκομεία που… «αλλάζουν χαρακτήρα»

advertisement

Με έξι νοσοκομεία στην Αττική  θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναδιάρθρωση του δημοσίου συστήματος Υγείας, ενώ μεγάλο μέρος του διοικητικού και ιατρικού προσωπικού θα ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Σε απεργία προχωρά την Τετάρτη 24 Ιουλίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αντιδρώντας στις απολύσεις και τα λουκέτα στο χώρο της Υγείας.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής τα πρώτα έξι νοσοκομεία που θα εντάσσονται στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι:
•Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (Λοιμωδών)
•Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο (Η Αγία Ελένη)
•Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων
• Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Πολυκλινική)
•Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας
• Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Αμαλία Φλέμινγκ).

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται πως τα εν λόγω έξι νοσοκομεία θα καταργηθούν είτε θα αλλάξουν χαρακτήρα, είτε θα συγχωνευτούν με άλλα στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως το σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2014 και θα αφορά νοσοκομεία στο κέντρο αλλά και στην περιφέρεια.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Σκάι, τόνισε πως τα νοσοκομεία δεν κλείνουν αλλά αλλάζουν χαρακτήρα. «Δεν θα είναι γενικές κλινικές, θα είναι κέντρα υγείας εξυπηρετώντας χιλιάδες κόσμο κάθε ημέρα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως τόσο οι γιατροί στο Γενικό Κρατικό Νικαίας και στο Αττικό Νοσοκομείο, όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχουν ζητήσει να αλλάξει ο χαρακτήρας ορισμένων νοσοκομειακών ιδρυμάτων, καθώς, όπως είπε, σε ορισμένα από αυτά  υπάρχει χαμηλή πληρότητα και δεν υπάρχουν απαραίτητες υποδομές τη στιγμή που σε άλλα δεν υπάρχει προσωπικό. «Πάμε να πάρουμε το πλεονάζον προσωπικό για να το πάμε στο Νικαίας και στο Αττικόν» πρόσθεσε.

Σε απάντηση στις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία την Τετάρτη 24 Ιουλίου.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ έκρινε πως οι 2500 διαθεσιμότητες εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ θα αποβούν ολέθριες για το δημόσιο σύστημα υγείας. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη πως οι πρόσφατες τροποποιήσεις οργανισμών στα Νοσοκομεία της χώρας κατήργησαν όλες τις κενές οργανικές θέσεις, συμπεραίνουμε πως οι κατ΄ όνομα διαθεσιμότητες αποτελούν στην ουσία απολύσεις.

Η κυβέρνηση, αντί να καλύψει τα 20.000 κενά προσωπικού και τις 6000 ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ακολουθεί τυφλά τις εντολές της τρόικας και απολύει 2.500 εργαζόμενους απόλυτα απαραίτητους για την καθημερινή λειτουργία του ΕΣΥ. Θα δούμε λοιπόν να κλείνουν κι άλλες χειρουργικές αίθουσες και κρεβάτια ΜΕΘ, να διαλύονται Τμήματα και να αποσυντίθεται το δημόσιο σύστημα υγείας, προκειμένου οι τοκογλύφοι δανειστές της χώρας να εξαγοράσουν Νοσοκομεία και υποδομές έναντι πινακίου φακής.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, αν και φαίνεται προς στιγμήν πως εξαιρούμεθα από τις διαθεσιμότητες, στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στους συναδέλφους και συνεργάτες μας που απειλούνται με απόλυση, στεκόμαστε στην ίδια γραμμή αγώνα με την ελληνική κοινωνία που απειλείται από την ανεργία, την ανέχεια, τις αρρώστιες και τον αφανισμό.

 

Αποφασίσαμε λοιπόν στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου να κηρύξουμε από κοινού με την ΠΟΕΔΗΝ απεργία την  Τετάρτη 24 Ιουλίου για τις απολύσεις στο χώρο της υγείας, τα λουκέτα στα Νοσοκομεία και τη διάλυση του ΕΣΥ