Σαν σήμερα: 22 Ιουλίου 1934 ο «υπ’ αρ. 1 δημόσιος κίνδυνος»

advertisement

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1902 ή του 1903, στην Ινδιανάπολη της πολιτείας Ινδιάνα των ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 1924 πιάστηκε σε μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας και βρέθηκε στις κρατικές φυλακές. Στα εννέα χρόνια που κρατήθηκε εκεί, διδάχτηκε από επαγγελματίες την τέχνη της ληστείας.

Αποφυλακίστηκε στις 23 Μαΐου 1933 και, μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες, κατάφερε να γίνει ο «υπ’ αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποκτήσει τεράστια φήμη καθώς οι Αμερικανοί δε διστάζουν να κάνουν ίνδαλμά τους όποιον παράνομο τύχει, αρκεί να είναι επιτυχημένος.

Ο Τζον Ντίλιγκερ χρησιμοποιούσε ένα ως τέσσερις συνεργούς και, από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο του 1933, είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστο πέντε παράτολμες ληστείες τραπεζών στην Ινδιάνα και στο Οχάιο. Τον μήνα εκείνο τον συνέλαβαν. Η μυθιστορηματική απόδρασή του από τις φυλακές του Οχάιο μεγάλωσε τη φήμη του. Συνέχισε τις ληστείες τραπεζών στη Φλόριντα και στη Τουσόν, με νέα συμμορία.

 

Τους συνέλαβε κάποια στιγμή η τοπική αστυνομία και τον εξέδωσε στην Ινδιάνα. Βρήκε ένα κομμάτι ξύλο, το πελέκησε να μοιάζει με όπλο, το έβαψε με μαύρη μπογιά για παπούτσια και, απειλώντας τους φρουρούς, κατάφερε, στις 3 Μαρτίου 1934, να το σκάσει από τη φυλακή.

Με νέα συμμορία, συνέχισε να ληστεύει τράπεζες τη μια πίσω από την άλλη. Μετακινιόταν συνεχώς, ξέφυγε από μια παγίδα του FBI στη Μινεσότα και από μια δεύτερη στο Ουισκόνσιν κι επέστρεψε στην Ινδιάνα.

Η αστυνομία της πολιτείας και το FBI συνεργάστηκαν κι έβαλαν μια ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής, όπου αυτός σύχναζε, να του ζητήσει να την πάει στο θέατρο. Κολακευμένος, ο 32χρονος γκάνγκστερ μεταμφιέστηκε και τη συνόδευσε. Ήταν 22 Ιουλίου 1934, όταν ανέβαιναν τα σκαλιά του θεάτρου.

Ο Ντίλιγκερ έπεσε νεκρός από τα διασταυρούμενα πυρά αστυνομικών και ομοσπονδιακών πρακτόρων. Η σταδιοδρομία του είχε διαρκέσει μόλις 13 μήνες.

Οι Αμερικανοί έχασαν τον ήρωά τους. Κυκλοφόρησαν τη φήμη ότι ο νεκρός ήταν ένας σωσίας του κι ότι ο ίδιος ο Ντίλιγκερ, για άλλη μια φορά, διέφυγε.
historyreport.gr