Αχαΐα: Ανησυχία για την λειτουργία των Νοσοκομείων Καλαβρύτων και Καραμανδάνειο

advertisement

Ανασφάλεια, προβληματισμό και ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις προκαλεί στην ιατρική κοινότητα της Αχαΐας , αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, η επισημοποίηση της πρόθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης για λουκέτο σε Δημόσια Νοσοκομεία.

Η ανακοίνωση της απόφασης για λουκέτο και συγχώνευση μέσα στον Αύγουστο έξι νοσοκομείων, αρχικά στην Αττική, επαναφέρει δικαιολογημένα στο προσκήνιο το σενάριο για εφαρμογή ανάλογων πολιτικών στην περιοχή, με τα νοσοκομεία των Καλαβρύτων και του Καραμανδανείου παίδων να θεωρούνται ως οι πιο πιθανοί στόχοι.

 

Φόβοι για τα Κέντρα Υγείας

Ιατρικοί κύκλοι της περιοχής εκτιμούν πως η διάλυση της παροχής υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στη Δυτική Ελλάδα θ’ αρχίσει από τα Κέντρα Υγείας, στα οποία η «αποψίλωση» έχει ήδη αρχίσει, με την σαρωτική μείωση του προσωπικού και τη μεταφορά ακόμα και σημαντικών ιατρικών μηχανημάτων σε νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σ Κέντρα Διάγνωσης παθήσεων και παροχής υπηρεσιών σε επίπεδο διάθεσης …ασπιρίνης.

Ο Αύγουστος θα ‘ναι κακός μήνας

Σε πλήρη εξέλιξη θα βρεθεί μέσα στον Αύγουστο το πρόγραμμα καταργήσεων – συγχωνεύσεων νοσοκομείων, ενώ είναι ήδη έτοιμο το σχέδιο για να ενταχθούν σε κινητικότητα διοικητικοί και ιατρικό προσωπικό (1.342 εργαζόμενοι από σύνολο 1.867).

Σύμφωνα με το πλήρες σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας για τα έξι πρώτα νοσοκομεία στην Αττική που θα μπουν σε αυτήν τη διαδικασία, οι αλλαγές θα ξεκινήσουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες και θα αφορούν τα εξής νοσηλευτικά ιδρύματα:

 

– Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (Λοιμωδών)

 

– Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο (Η Αγία Ελένη)

 

– Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων

 

– Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Πολυκλινική)

 

– Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας

 

– Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Αμαλία Φλέμινγκ).

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», τα συγκεκριμένα νοσοκομεία είτε θα καταργηθούν είτε θα αλλάξουν χαρακτήρα είτε θα συγχωνευτούν με άλλα, έτσι ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα που είχε συναποφασίσει με την τρόικα η κυβέρνηση Παπαδήμου. Τα έξι αυτά νοσοκομεία θα αποτελέσουν το πρώτο μέρος του συνολικού σχεδιασμού, ο οποίος σύμφωνα με πηγές τους υπουργείου Υγείας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2014 και θα αφορά νοσοκομεία στο κέντρο αλλά και στην περιφέρεια.