Βιβλίο: «Τοστ ζαμπόν» ή η άγρια εφηβεία του Τσαρλς Μπουκόβσκι

advertisement

Tα τραύματα και οι συναρπαστικές στιγμές των παιδικών και εφηβικών χρόνων του Τσαρλς Μπουκόβσκι, αποτυπώνονται με σπαρακτικό μαύρο χιούμορ και λόγο σαν λεπίδι στο «Τοστ ζαμπόν».

Πρόκειται για μια ακόμη ενδιαφέρουσα επανέκδοση που έχει τη σφραγίδα στη μετάφραση του Γιώργου Ίκαρου Μπαμπασάκη.
«Ένα σχεδόν αυτοβιογραφικό αφήγημα στο οποίο ο μεγάλος συγγραφέας καταγράφει την παιδική και εφηβική ηλικία του, που σημαδεύτηκε από την προκατάληψη των Αμερικανών για τη γερμανική καταγωγή του, την κακοποίησή του από τον πατέρα του, την παραμόρφωση των χαρακτηριστικών του από μια επώδυνη μορφή ακμής. Ένα άγριο ταξίδι ενηλικίωσης με σταθμούς τις γυναίκες, το αλκοόλ και τα βιβλία στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική».

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης: «Το πρόσωπό του ήταν ένα ζωντανό γλυπτό. Γεµάτο ουλές. Όπως και η ζωή του ήταν γεµάτη ουλές. Έπαιζε σαν µανιακός στον ιππόδροµο, αλλά αν πόνταρε κάπου τα πάντα ήταν στην αγάπη, στην κατανόηση και στην ποίηση. Οι εξεγερµένοι νέοι της Αµερικής, αλλά κυρίως της Ευρώπης, τον αγάπησαν, τον αγκάλιασαν, τον αναγόρευσαν σε έναν από τους πιο θρυλικούς ήρωές τους. Ήταν ένας άδολος παρίας και έγραψε θαυµάσια ποιήµατα και βραχνά πεζογραφήµατα για τους άδολους παρίες».

Λίγα λόγια για τον Τσαρλς Μπουκόβσκι

Από τις δεσπόζουσες μορφές της αμερικανικής ποίησης και πεζογραφίας, ο Τσαρλς Μπουκόβσκι γεννήθηκε στο Άντερναχ της Γερμανίας το 1920, αλλά από τα τρία του χρόνια βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είκοσι τεσσάρων χρόνων δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα, και άρχισε να γράφει ποιήματα στα τριάντα πέντε του. Εξέδωσε πάνω από τριάντα βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Πέθανε το 1994.

Πληροφορίες:
«Τοστ ζαμπόν» του Τσαρλς Μπουκόβσκι,
μετάφραση: Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης,
εκδ. Μεταίχμιο.