Ελληνοτουρκική «γέφυρα» μέσω του αγωγού ΤΑΡ

advertisement

Η προωθηση σωρειας διμερών συμφωνιών που υπεγραφησαν κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της 4ης Μαρτίου στην Κωνσταντινουπολη και η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με τη διασύνδεση των δυο χωρών μεσω του αγωγού ΤΑΡ,

επιβεβαιώνουν την θετική εξέλιξη που καταγράφεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμαναν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Αχμέτ Νταβουτογλου, κατά τη σημερινή πρώτη τους συνάντηση στην Αγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για την προοπτικη ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Ελλάδα, ο κ. Νταβούτογλου περιορισθηκε να τονισει, συμφωνα με την διερμηνέα, ότι η Αγκυρα θέλει το Αιγαίο περιοχή ειρήνης και ηρεμίας και επέλεξε να τονίσει ότι στις διερευνητικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη οι δυο πλευρές έχουν διανύσει αρκετό δρόμο, ενω δήλωσε αισιόδοξος για τις προοπτικές εξεύρεσης λύσεων. Από την πλευρα του ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όλες οι χώρες γνωριζουν τους κανονες του διεθνους δικαίου, προστατεύουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, και όλες έχουν υποχρεωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα για κοινά συμφωνημενες λύσεις.

Στη διάρκεια της δίωρης συνάντησης συμφωνήθηκε, επίσης, η πραγματοποίηση της τρίτης σύγκλισης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Ελλάδα, κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, ενώ ο κ. Νταβούτογλου έκανε γνωστή την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ελλάδα τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.

Ο κ. Βενιζελος τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Αγκυρα λίγες μολις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, συμβολίζει τη σημασία που αποδίδει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ σημειωσε ότι «συμφωνήσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις και ίσως μέσα στο καλοκαίρι τα ξαναπούμε».

Ο αντιπροεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι οι επαφές ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις με το σχήμα του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου αποδίδουν καρπούς, και υπογραμμισε την εκατερωθεν προθεση να κυρωθούν και να τεθούν σε ισχυ οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η οικονομική συνεργασία αναλμεσα στις δυο χώρες εμφανίζει ενδείξεις μεγάλης προόδου, και δημιουργούνται τεράστιες προοπτικές.

Μεταξυ, άλλων, συζητήθηκαν επισης οι τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο όπου οι πλευρές ανέπτυξαν τις θέσεις τους, με τον κ. Νταβουτογλου να τονίζει ότι όπως εξελίσσεται η κατάσταση δεν μπορεί να λάβει μόνιμη διάσταση, και να προσθετει ότι η Αγκυρα δεν υποστηρίζει ένα άτομο στην Τουρκία, αλλά τη δημοκρατία, και πως το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Αθανάσιος Έλλις για την ”Κ”