Βίντεο-Πάτρα: Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την καταστροφική φωτιά στα Σελλά-Αργυρά-Πλατάνι

advertisement

“Μαύρη” ημέρα η σημερινή, για τους κατοίκους των Σελλών και της ευρύτερης περιοχής που πριν από ένα χρόνο, είδαν περιουσίες να καταστρέφονται και ανθρώπινες ζωές να κινδυνεύουν από την μανία της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε σε δασική περιοχή σε μικρή απόσταση από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.

Οι ώρες που ακολούθησαν ήταν εφιαλτικές, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών -ενισχυμένες από όμορες Διευθύνσεις-να δίνουν κυριολεκτικά μάχη με τις πύρινες γλώσσες…!

Το χρονικό της καταστροφής

Συναγερμός σήμανε μετά τις 2 σήμερα τα ξημερώματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πατρών για εκδήλωση φωτιάς σε δασική έκταση στα Σελλα..

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, συμβάλλουν στην γρήγορη επέκταση της προς το χωρίο Αργυρά. Ο φόβος οι φλόγες να απειλήσουν σπίτια είναι κάτι παραπάνω από ορατός..

Μέχρι την Ανατολή του ηλίου οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν την πυρκαγιά. Η μάχη αποδεικνύεται άνιση εξαιτίας του θυελλωδών ανέμων που επικρατούν αλλά και του δύσβατου της περιοχής.. Με το πρώτο φως της ημέρας στην επιχείρηση κατάσβεσης «μπαίνουν» εννέα πυροσβεστικά εναέρια μέσα.

Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και κατευθύνεται προς το χωρίο Πλατάνι. Κάτοικοι  και εθελοντές συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών. Στις 9.3το πρωί οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια και αποφασίζεται η εκκένωση του χωρίου.Θα χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας για να πεισθούν κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η ένταση των ανέμων εξακολουθεί να είναι αμείωτη, όχι όμως και η κατεύθυνσης τους που πλέον κινούνται προς την περιοχή του Κάτω Καστριτσίου. Στις 10.30 το πρωί λαμβάνεται από τον Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η απόφαση απομάκρυνσης των κατοίκων. Ο κίνδυνος ο οικισμός να παραδοθεί στις φλόγες είναι κάτι παραπάνω από δεδομένος.

Την ίδια ώρα ο πύρινος εφιάλτης απειλεί και το Άνω Καστρίτσι

Με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Κατσιφάρα κηρύσσονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  οι φλεγόμενες περιοχές, Σελλά, Αργυρά, Πλατάνι, Άνω και Κάτω Καστρίτσι.

Στις 2.30 συνεδριάζει εκτάκτως το Συντονιστικό Περιφερειακό Όργανο υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ Γρηγόρη Αλεξόπουλο και την συμμετοχή των εμπλεκόμενων με την πυρόσβεση υπηρεσιών. Ήδη στο τ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο έχει τεθεί σε εφαρμογή του σχέδιο «Ξενοκράτης».


Δείτε το βίντεο του εικονολήπτη Γιάννη Πεφάνη, την ώρα που καιγόταν το δάσος ο κόσμος χόρευε στο Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στα Σελλα!