Σαν σήμερα: 18 Ιουλίου 1976 o πόλεμος των μεταλλίων

advertisement

Με τη συμμετοχή 4.834 αθλητών και 1.251 αθλητριών από 92 χώρες ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου 1976, στο Μόντρεαλ του Καναδά η 21η Ολυμπιάδα που έγινε ο στίβος οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Από την ώρα που οι Σοβιετικοί ξεπέρασαν τους Αμερικανούς στη συγκομιδή των μεταλλίων, το ενδιαφέρον συνήθως περιοριζόταν, όχι στο ποιος πια θα νικούσε αλλά στο πόσο μεγάλη θα ήταν η μεταξύ τους διαφορά. Στον Καναδά, προέκυψαν και οι Ανατολικογερμανοί, καθώς ο πολιτικός στραβισμός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είχε από χρόνια δημιουργήσει νέο ανταγωνισμό που σιγόβραζε.

Κατά την ΔΟΕ, «μία ήταν η Γερμανία». Κι αυτό σήμαινε ότι «μία σημαία θα παρέλαυνε στις Ολυμπιάδες». Ποια από τις δυο; Η διαμάχη υπέβοσκε, ώσπου οι ενδιαφερόμενοι κατέληξαν σε συμφωνία: Θα παρελαύνει η σημαία εκείνης από τις δυο Γερμανίες, της οποίας οι αθλητές μάζεψαν τα περισσότερα μετάλλια στην προηγούμενη Ολυμπιάδα.

Στο Μεξικό, οι Ανατολικογερμανοί πήραν εννιά χρυσά και οι Δυτικογερμανοί πέντε. Στο σύνολο όμως, το σκορ ήταν 26-25 υπέρ της Δυτικής. Στο Μόναχο, οι Ανατολικογερμανοί μάζεψαν 66 (τα είκοσι χρυσά) και οι Δυτικογερμανοί σαράντα (13 χρυσά). Μεγαλόψυχα η ΔΟΕ αποφάνθηκε ότι όντως υπήρχαν δύο Γερμανίες και άρα δύο σημαίες. Οι Ανατολικογερμανοί όμως είχαν πάρει φόρα. Στο Μόντρεαλ, ο ανταγωνισμός δημιούργησε νέα δεδομένα:

Πρώτη η Σοβιετική Ένωση με 125 μετάλλια (49 χρυσά), δεύτερη η Ανατολική Γερμανία με 90 μετάλλια (σαράντα χρυσά), τρίτη η Αμερική με 94 συνολικά, από τα οποία όμως χρυσά «μόνο» τα 34. Η Δυτική Γερμανία έμεινε πολύ πίσω με 39 συνολικά (δέκα χρυσά). Ήταν η αποκορύφωση του ανταγωνισμού, που θα αναστελλόταν για τα επόμενα οκτώ χρόνια, καθώς τα εκατέρωθεν μποϊκοτάζ δεν τους έφεραν αντιπάλους.

 

Στη Σεούλ, το 1988, Σοβιετικοί και Ανατολικογερμανοί θα είχαν το κύκνειό τους άσμα, αφήνοντας πολύ πίσω Αμερικανούς και Δυτικογερμανούς. Μετά, στη Βαρκελώνη, δεν υπήρχαν αντίπαλοι. Η Σοβιετική Ένωση είχε διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, ενώ η Γερμανία ήταν όντως μια.

Κι ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ Ανατολής και Δύσης καλά κρατούσε, προέκυψε η εξέγερση των μαύρων: 24 χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής απείλησαν και τελικά προχώρησαν σε μποϊκοτάζ, φεύγοντας από τον Καναδά. Αιτία η απόφαση να συμμετάσχει στους αγώνες η Νέα Ζηλανδία, της οποίας μια ομάδα ράγκμπι είχε μετάσχει σε τουρνουά στην Νότιο Αφρική,
που βρισκόταν εκτός «ολυμπιακής οικογένειας» εξαιτίας του απαρτχάιντ.

Στον αθλητικό χώρο, οι αγώνες φωτίστηκαν από το άστρο της Ρουμάνας Νάντια Κομανέτσι