Φάρμακα ελεύθερα στο διαδίκτυο δια χειρός φαρμακοποιών!

advertisement

Ελεύθερα στο διαδίκτυο θα πωλούνται σε περίπου δύο μήνες μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έπειτα από τροπολογία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη που ενσωματώνει σχετική κοινοτική οδηγία. Αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Υγείας να προωθήσει μέσω του πολυνομοσχεδίου ειδική τροπολογία που δίνει το δικαίωμα μόνο σε φαρμακοποιούς όμως να πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και στο ίντερνετ. Η ρύθμιση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των φαρμακοποιών καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι πλέον η αγορά θα ανοίξει και στα σουπερ μάρκετ όπου θα μπορούν σύντομα και εκεί να πωλούνται φάρμακα.

Ειδικότερα με βάση τη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας σε περίπου δυο μήνες θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα διευκρινίζει ποια σκευάσματα θα μπορούν να πωλούνται στο ίντερνετ μόνο βέβαια από φαρμακοποιούς. Η λίστα των φαρμάκων θα είναι κοινή για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς θα εκδοθεί πιστοποιητικό και ειδικό κοινό λογότυπο για τα σκευάσματα αυτά. Βέβαια ούτε οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι πρόκειται για ρύθμιση που θα ισχύσει σε όλη την Ευρώπη καθησύχασε τον κλάδο δεδομένου ότι από τον Σεπτέμβριο ανοίγει και πάλι ο διάλογος με το ΔΝΤ για το αν θα πρέπει να πωλούνται ή όχι φάρμακα και στα σούπερ μάρκετ.
Η κυβέρνηση πάντως επισημαίνει ότι θα τηρηθεί η αρχική γραμμή ώστε να διατίθενται στα σούπερ μάρκετ μόνο κάποια συμπληρώματα διατροφής.