Στα δημοτικά ταμεία το χαράτσι ακινήτων

advertisement

Οι δήμοι θα εισπράττουν το νέο χαράτσι για τα ακίνητα και δεν θα παίρνουν άλλη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό που θα εισπράττεται από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ανέρχεται σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ ετησίως και είναι περίπου ίσο με το ποσό που εκταμιεύεται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιχορήγηση των ΟΤΑ. Το σχέδιο αυτό προωθεί η κυβέρνηση, έχοντας διπλό στόχο. Συγκεκριμένα, θέλει αφενός να βάλει τάξη στο οικονομικό χάος των δήμων και αφετέρου να αναγκάσει τους δημάρχους να λογοδοτούν στους πολίτες που θα πληρώνουν το χαράτσι.

“Οταν οι δημότες πληρώνουν φόρο κάθε χρόνο για το σπίτι τους, θα έχουν κάθε λόγο να απαιτούν καλύτερες υπηρεσίες από τους δήμους. Και οι τελευταίοι θα νιώθουν πιο υπεύθυνοι για τους πόρους που εισπράττουν, αφού θα πρέπει να δικαιολογούν στους δημότες πού πηγαίνουν τα σχετικά έσοδα”, φέρεται να είπε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
“Για να εκχωρηθεί ο φόρος στους ΟΤΑ, σημειώνει το ίδιο στέλεχος, θα πρέπει να έχει επέλθει οικονομική εξυγίανση στους δήμους αλλά και να έχει εξασφαλιστεί η διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των πόρων τους. Ο στόχος είναι ο φόρος να εισπράττεται από τον εισπρακτικό μηχανισμό των δήμων προκειμένου να βελτιωθεί και η λογοδοσία τους έναντι των δημοτών για την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχουν”, τονίζει το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.
Ο φόρος θα είναι μόνιμος και θα επιβάλλεται ανά ακίνητο με βάση κλίμακα ευρώ ανά τετραγωνικό. Η κλίμακα θα έχει 32 κλιμάκια και θα ξεκινά από τα περίπου 2 ευρώ ανά τετραγωνικό φτάνοντας έως και τα 25 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με την περιοχή – τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο (οι αριθμοί αυτοί θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω με βάση τις δημοσιονομικές ανάγκες που θα προκύψουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όταν θα έχει διαφανεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-2014).
Ετσι κάθε ακίνητο “θα έχει το φόρο του”, ο οποίος θα μπορεί να υπολογισθεί εύκολα και με μεγάλη διαφάνεια και απλότητα”.