Βιβλίο: Η Ντορίνα Παπαλιού για «Το απαραίτητο φως»

advertisement

Η Ντορίνα Παπαλιού ξεδιπλώνει τα μυστήρια της μνήμης, με αφορμή την αναζήτηση ενός χαμένου πίνακα την περίοδο της Κατοχής.

Η περίληψη του βιβλίου: «Η Λουίζα Λασκαράτου επιστρέφει από την Οξφόρδη ύστερα από τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα της, αθηναίου δικηγόρου. Την περιμένει το τελευταίο του μήνυμα: η άγνωστη σ’ εκείνη φωτογραφία του πίνακα ενός διάσημου σκοτσέζου ζωγράφου του 19ου αιώνα, που είχε κλαπεί από την οικογένειά της στα χρόνια της Κατοχής.

 

Σύντομα η Λουίζα θα ανακαλύψει πως η ιστορία του πίνακα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανεξήγητη εκτέλεση της νεαρής ζωγράφου Λουίζ Χατζηλουκά, μητέρας του πατέρα της, το 1944. Η αλήθεια όμως, όπως και η τύχη του πίνακα, αγνοούνται….

Μέσα από την αναζήτηση ενός χαμένου πίνακα, το μυθιστόρημα εξερευνά τους εύθραυστους δεσμούς που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν, τη σχέση της απώλειας με τη μνήμη, αλλά και την απόσταση ανάμεσα σε αυτό που συνέβη και αυτό που μεταφέρεται, την αλήθεια και τις αφηγήσεις της».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ντορίνα Παπαλιού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Brown Universtity στις ΗΠΑ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Cambridge University. To πρώτο της μυθιστόρημα είναι το «Γκάτερ», Κέδρος (2007).

Πληροφορίες:
«Το απαραίτητο φως», Ντορίνα Παπαλιού,
εκδ. Ίκαρος.