Τριήμερο «λουκέτο» αποφάσισαν οι δήμαρχοι

advertisement

Το κλείσιμο των δήμων για τρεις ημέρες – από τις 25 μέχρι τις 17 Ιουλίου – αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ως απάντηση στη διαθεσιμότητα των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Επίσης, θα ζητήσει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Στην πλειονότητά τους οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι έθεσαν στη διάθεση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις τους, σε περίπτωση μη αποδοχής από την κυβέρνηση των προτάσεών τους, ενώ αποφάσισαν ακόμη ότι όσο οι δήμοι θα παραμένουν κλειστοί να λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι κοινωνικοπρονοιακές δομές, με εξαίρεση την Τρίτη 16 Ιουλίου, ημέρα της γενικής απεργίας.

 

Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση όλων των αιρετών στο υπουργείο Εσωτερικών, πορεία στη Βουλή και επίδοση ψηφίσματος στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα, ενώ αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το  διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα εκτιμήσει τις επόμενες ενέργειές του.

Η έκτακτη συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας διεξήχθη σε έντονο κλίμα, την ώρα που διαμαρτυρόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι βρίσκονται στους δρόμους, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις και μηχανοκίνητες πορείες. Επίσης, η ΠΟΕ – ΟΤΑ πραγματοποιεί στάση εργασίας από τις 11:30 έως τη λήξη του ωραρίου.

Τις παραιτήσεις τους είχαν θέσει στη διάθεση του προεδρείου της ΚΕΔΕ οι περισσότεροι δήμαρχοι, που μίλησαν στη έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης η οποία διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα υπό την σκιά του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή. Απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις έχουν ταχθεί ακόμη και δήμαρχοι που είναι ενεργά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Παρόλα αυτά πολλοί δήμαρχοι έχουν επικρίνει το γεγονός ότι από την σημερινή συνέλευση παρίσταται μόνο το ένα τρίτο των δημάρχων.