Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία

advertisement

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία. Tην Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για ανασχηματισμό.

Αντί αυτού πρότεινε διακομματική συμφωνία των μνημονιακών κομμάτων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, το 2014.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας πρότεινε μια διακομματική συμφωνία με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης τα οποία τάσσονται υπέρ του μνημονίου δανεισμού, ώστε να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή υποστήριξη στα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται προκειμένου η χώρα της Ιβηρικής να εξέλθει από το πρόγραμμα διεθνούς χρηματοοικονομικής στήριξης το 2014 και κατόπιν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε από αναλυτές προειδοποιητική βολή προς τα κόμματα εξουσίας και καταδεικνύει πως ο κ. Καβάκο Σίλβα δεν θεωρεί ότι κάποιο εξ αυτών είναι σε θέση να κυβερνήσει με αποτελεσματικό τρόπο έως ότου ολοκληρωθεί το μνημόνιο δανεισμού τον Ιούνιο του ερχόμενου έτους.

Η κίνηση της Προεδρίας αντιμετωπίστηκε με έντονες επικρίσεις, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά την δεκαετία του 1970, υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν βάσει των όρων του δανεισμού της Πορτογαλίας από την διεθνή τρόικα δανειστών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να υπερβεί το πολιτικό αδιέξοδο στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα σε εκείνο το οποίο υπήρχε ήδη», έγραψε η εφημερίδα Público στο κύριο άρθρο της, προσθέτοντας: «αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος την εξουσία». Βάσει του συντάγματος της Πορτογαλίας ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Καβάκο Σίλβα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, αλλά απέρριψε την πρόταση του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Λαϊκού Κόμματος για ανασχηματισμό μετά τη συμφωνία την οποία είχε ανακοινώσει το Σάββατο ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Ο πρωθυπουργός, έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας την περασμένη εβδομάδα, είχε ανακοινώσει ότι τοποθετεί τον κ. Πόρτας στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με αρμοδιότητα την οικονομική πολιτική και τις σχέσεις με την διεθνή τρόικα των πιστωτών.

Στο μεταξύ, οι πιέσεις των αγορών είναι ασφυκτικές. Σήμερα στο πορτογαλικό χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης υποχωρούσε στο 1,4%, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων ανέβηκαν έξι μονάδες βάσης, στο 6,95%.