Δίκη Τσοχατζόπουλου: «Όχι» εισαγγελέων στην κλήση μελών του ΚΥΣΕΑ

advertisement

Στην άρνηση των εισαγγελέων του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προσκρούει το αίτημα της υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου για κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ – το δικαστήριο δεν έχει πάρει ακόμη την απόφαση του.

Οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος κλήτευσής τους, προτείνοντας στο δικαστήριο την απόρριψη του αιτήματος του πρώην υπουργού.

«Ακούστηκε το εντυπωσιακό από την υπεράσπιση, να κληθούν αυτεπαγγέλτως οι τότε υπουργοί για να έχουν την ‘ομπρέλα’ του δικαστηρίου. Φοβούνται; Δεν θεωρούν αυτονόητο να έλθουν, αν έχουν στοιχεία; Από τη δήλωση, αόριστη έστω, μέλους (αναφέρθηκε σε δήλωση του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου) δεν φαίνεται ότι θα κινούνταν υπερασπιστικά» σημείωσε η εισαγγελέας.

Η ίδια κατέρριψε, μάλιστα, ένα προς ένα τα επιχειρήματα της υπεράσπισης, εστιάζοντας στα εξής σημεία:

1. Δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας στις συμβάσεις, τόσο για τα υποβρύχια, όσο και τα TOR – Μ1

2. Το γεγονός ότι οι συμβάσεις ήταν καλές, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφιλοχωρήσει δωροδοκία. «Είναι λάθος ισχυρισμός», είπε χαρακτηριστικά η τακτική εισαγγελεας. «Μπορεί οι συμβάσεις να είναι κακές και να μην εμφιλοχωρεί δωροδοκία, μπορεί οι συμβάσεις να είναι καλές και να εμφιλοχωρεί».

3. Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ αφορούν τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. «Το δικαστήριο δεν νομιμοποιείται να αποφανθεί για τις συμβάσεις, δεν είμαστε αρμόδιοι, αυτό είναι έργο της Βουλής».

4. Όσον αφορά το επιχείρημα, ότι η Ferrostaal (υποβρύχια) δεν είχε λόγο να δωροδοκηθεί: «αυτές οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Κανείς δεν μπορούσε να της εγγυηθεί ότι θα υπάρξει συμφωνία. Οι ανταγωνιστές της ήταν παρόντες έως τέλους στη διαδικασία. Κρίνεται, λοιπόν, από το δικαστήριο».

Ο δεύτερος εισαγγελέας κ. Παναγιωτόπουλος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι το ΚΥΣΕΑ ως συλλογικό όργανο δεν μπορούσε να παρακολουθήσει αν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης (την όποια και είχε αναθέσει στον ΥΠΕΘΑ), θα υπήρχαν ανταλλάγματα, δωροδοκία.

«Δεν έχουν να εισφέρουν τίποτε» τόνισε. «Το δικαστήριο πρέπει να κρίνει μόνον την εισαχθείσα κατηγορία. Αν το παρασυμπαθητικό των κατηγορουμένων δεν έχει συνηθίσει να ακούει την κατηγορία, ας το συνηθίσει» κατέληξε.

Με παρέμβασή του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζήτησε πάντως «να δοθεί χρόνος» για να γίνει σε βάθος έρευνα της υπόθεσης.