Παραμένει στο νοσοκομείο ο Κύπριος πρώην υπ. Άμυνας, Κ. Παπακώστας μετά την καταδίκη του για την έκρηξη στο Μαρί

advertisement

Αθώο για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι, έκρινε το Κακουργιοδικείο, που συνεδρίασε στη Λάρνακα, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

Αθώος κρίθηκε επίσης και ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Σάββας Αργυρού.

Αντίθετα, ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας βρέθηκε ένοχος στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς.

Ένοχοι στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς, κρίθηκαν επίσης ο πρώην διευθυντής και ο πρώην βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους αντίστοιχα, και ο τότε διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Ανδρέας Λοϊζίδης.

Οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν προφυλακιστέοι μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε και θα αγορεύσουν οι δικηγόροι τους για μετριασμό της ποινής.

Τα δεκατρία θύματα της έκρηξης ήταν στελέχη και κληρωτοί της Εθνικής Φρουράς, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ.

Η έκρηξη είχε σημειωθεί στην ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, σε μεγάλο φορτίο -98 κοντέινερ- με πυρίτιδα.

Τα κοντέινερ μετέφερε το 2009 το ρωσικό πλοίο Monchegorsk, υπό κυπριακή σημαία, από το Ιράν στη Συρία, και κατασχέθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση, λόγω του εμπάργκο εναντίον της Δαμασκού.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του αναφέρει ότι από την μαρτυρία που κατατέθηκε ενώπιον του προκύπτει ότι ο Μάρκος Κυπριανού δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και ότι απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος. Σύμφωνα με την απόφαση, τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας, ενώ ο Μ. Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως, αλλά ακολουθούσε την πολιτική του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην απόφαση αναφέρεται, επίσης, ότι τα θύματα, πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας και αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Παπαδόπουλος Ανδρέας, είχαν αντίληψη του «κινδύνου θανάτου», αλλά έμειναν εκεί και δεν διέταξαν εκκένωση της βάσης εξαιτίας των παραλείψεων των κατηγορουμένων Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδη.

Ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού δεν είχε καμία σχέση και καμία αρμοδιότητα με την υπόθεση, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Το Κακουργιοδικείο αναφέρει, επίσης, ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για καταστροφή του φορτίου χωρίς την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο νοσοκομείο o Κώστας Παπακώστας

Στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας θα παραμείνει για νοσηλεία ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο οποίος κρίθηκε σήμερα ένοχος από το Κακουργιοδικείο για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, στις 11 Ιουλίου 2011.

Ο κ. Παπακώστας ένιωσε αδιαθεσία δεκαπέντε λεπτά μετά την είσοδό του στις Κεντρικές Φυλακές. Μεταφέρθηκε στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και στη συνέχεια εισήχθη στην εντατική.

Ο προσωπικός του γιατρός, καρδιοχειρουργός Γαβριήλ Καουτσιάνης, δήλωσε ότι ο κ. Παπακώστας έχει βεβαρημένο αγγειοχειρουργικό και θωρακοχειρουργικό ιστορικό, νεφρολογικά προβλήματα και υψηλή πίεση. Πρόσθεσε ότι μετά την ανακοίνωση της απόφασης υπέστη σοκ και παρουσίασε έντονο πόνο και ψηλή πίεση. Επίσης, ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του ρυθμίζεται, όμως εξακολουθεί να νιώθει έντονο οπισθοστερνικό πόνο.

Στον κ. Παπακώστα έχει δοθεί φαρμακευτική αγωγή και θα παραμείνει στην εντατική για παρακολούθηση.

Τι δήλωσαν τα κόμματα

Με ανακοινώσεις τους τα πολιτικά κόμματα σχολίασαν τη σημερινή απόφαση του Κακουργιοδικείου για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, στην οποία έχασαν τη ζωή τους δεκατρείς άνθρωποι.

Ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι θα είχε καταπολεμηθεί πλήρως η κοινή πεποίθηση ότι στην Κύπρο επικρατεί καθεστώς ατιμωρησίας, «μόνο εάν κρινόταν και η ευθύνη του ανθρώπου, τις οδηγίες και την πολιτική του οποίου ακολουθούσαν οι συγκεκριμένοι υπουργοί, όπως επισημαίνεται και στην απόφαση του Δικαστηρίου». Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, «απέφυγε μέχρι σήμερα να αναλάβει έμπρακτα οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη προσωπική ευθύνη». Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η απόφαση πρέπει να είναι σεβαστή από όλους, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο άσκησης εφέσεων. Πρόκειται για μια ογκωδέστατη απόφαση, προσθέτει, την οποία το κόμμα θα μελετήσει και θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα. Στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για προσπάθεια κάποιων να στοχοποιήσουν τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Σχετικά με την ενοχή του τέως υπουργού Άμυνας, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι υπηρέτησε για δεκαετίες τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, και εκτιμά ότι η επικέντρωση των ευθυνών στο πρόσωπό του, από τη στιγμή που υπήρχαν ανώτατα στελέχη της Εθνικής Φρουράς που έμπρακτα χειρίστηκαν τα θέματα, «δεν αποδίδει ολοκληρωμένα την εικόνα των γεγονότων».

Το ΔΗΚΟ σχολιάζοντας την απόφαση ανέφερε ότι συνιστά καταδίκη του κράτους και κορυφαίων του θεσμών. Επιβεβαιώνει, σημειώνει, τα σοβαρά κενά και τις σοβαρές δυσλειτουργίες, καθώς και τις εγκληματικές ανεπάρκειες του κράτους και τις σοβαρές παθογένειες του συστήματος. Θεωρούμε, καταλήγει το ΔΗΚΟ, ότι η απόφαση για αθώωση και απαλλαγή από τις κατηγορίες του Μάρκου Κυπριανού «τερματίζει τη σκληρή δοκιμασία του πρώην υπουργού Εξωτερικών, στον οποίο φορτώθηκαν πολιτικές ευθύνες άλλων».

Το ΕΥΡΩΚΟ επισημαίνει ότι η σημερινή απόφαση είναι απολύτως σεβαστή. Ωστόσο, υπογραμμίζει, ότι πέραν από τις ποινικές ευθύνες που κατέγραψε, κατέδειξε με τη σειρά της τις αδυναμίες, τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του κράτους, οι οποίες μαζί με την πολιτική ανεπάρκεια που επεδείχθη οδήγησαν στην τραγωδία.

Η ΕΔΕΚ τονίζει ότι η απόφαση είναι σεβαστή. Όμως, σημειώνει, τα ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν: «πρώτον για τη μη διατύπωση κατηγοριών σε πρόσωπα, τα οποία είχαν ευθύνη, όπως ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΦ, και δεύτερον οι κραυγάζουσες πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες, του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ευκρινώς αναδεικνύονται μέσα από την απόφαση του Δικαστηρίου».

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η Κύπρος είναι η χώρα της ατιμωρησίας, αν και χαρακτήρισε σεβαστή την απόφαση του Δικαστηρίου. «Το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι, αφού ο υπουργός Εξωτερικών που ακολουθούσε εντολές αθωώθηκε, αυτός που έδινε οδηγίες στον πρώην υπουργό και άρα έχει την απόλυτη ευθύνη πού βρίσκεται;» κατέληξε ο κ. Περδίκης.

Ως γνωστόν το Κακουργιοδικείο έκρινε αθώους τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον τέως υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού.

Αντίθετα, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, βρέθηκε ένοχος στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς. Στη δεύτερη κατηγορία κρίθηκαν ένοχοι ο πρώην διευθυντής και ο πρώην βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής Ανδρέας Νικολάου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο πρώην διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), Ανδρέας Λοϊζίδης.